Medvěda jsem zaplašil písní od mé oblíbené kapely, vzpomíná cestovatel Jaromír Zaoral

Pozvání k rozhovoru přijal vášnivý fotograf pocházející z Olomouce žijící ve Stockholmu Jaromír Zaoral, který je nositelem světového rekordu. Za neuvěřitelných 365 dní zdolal všechny nejvyšší vrcholky Evropy.

Jaromír Zaoral dostal svého času nabídku pracovat jako au pair ve Švédsku, které mu učarovalo tak, že zde začal i studovat a nakonec se tu i trvale usadil. Během studií potkal lidi z celého světa, a protože jeho koníčkem bylo i cestování a fotografování, navštívil díky svým kamarádům během dvou let asi 30 zemí.

Pak přišla myšlenka udělat zajímavý cestovatelský projekt. Tak vznikla Koruna Evropy, kdy Jaromír vytvořil světový rekord a během 365 dní zdolal všechny nejvyšší vrcholky Evropy, vystoupal tedy na 45 vrcholů.

Na tomto svém putování zažil samozřejmě velké množství příhod a viděl spoustu kuriozit. V rozhovoru například zmiňuje stezku na nejvyšší horu Rumunska s názvem 3 kroky od smrti, kruhový objezd na nejvyšší hoře Portugalska nebo kravín na vrcholku v Dánsku.

Dnes už s úsměvem vzpomíná také na své setkání s medvědem v Černé Hoře: „Koukali jsme na sebe zhruba pět minut a já se snažil vytáhnout mobil, abych ho zaplašil rozsvíceným světlem. A přitom jak jsem ho vytahoval a nervozitou se mi třepala ruka, pustil jsem písničku od mé oblíbené kapely s názvem „smrt“. Tak jsem si říkal: ‚Ježiš, snad to nebude předzvěst toho, co se stane za chvilku.‘ … Ale medvědovi se asi můj hudební vkus nelíbil, tak odkráčel.“

Jaromír Zaoral, fotograf a cestovatel

Jaké další peripetie ho na jeho cestách potkaly? Jak nebezpečná je výšková nemoc? I to se dozvíte v záznamu rozhovoru s Jaromírem Zaoralem. 

Podívat se můžete i na jeho zajímavé fotografické "úlovky":

Spustit audio

Související