Marie Formáčková se stala spisovatelkou díky Heleně Růžičkové. Dnes má na kontě přes dvě stě knih

Mnohaleté přátelství slavné herečky Heleny Růžičkové a novinářky a spisovatelky Marie Formáčkové, to je jedno z hlavních témat rozmluvy Jožky Kubáníka s druhou jmenovanou.

Marie Formáčková patří k předním českým spisovatelkám a zároveň je novinářkou na volné noze. Než se osamostatnila, vedla populární časopis Vlasta. Ke kroku být spisovatelkou a přejít na "volnou nohu" ji přivedla její kamarádka, herečka Helena Růžičková, která jí řekla, že časopisy už nebudou to, co bývaly, a že bude lepší, když budou spolu psát knížky.

„Já jsem říkala, že ale knížky vůbec psát neumím,” vzpomíná Marie Formáčková a pokračuje: „Ona se zeptala, jestli umím sedět, tak říkám, že sedět jako umím. A ona na to, ať teda napíšu knížku, že to je jenom o tom, kdo umí sedět. A ona je to teda pravda, to fakt musíte vysedět. O ničem jiném to není.”

A protože rodačka z Benešova umí sedět skvěle, má za sebou pětadvacet let na volné noze a na kontě přes dvě stě knih, pod kterými je podepsána jako autorka nebo spoluautorka. Jsou to zejména životní příběhy mediálně známých osobností, jako například  desítek knih, zejména životních příběhů mediálně známých osobností.

Původně přitom chtěla studovat práva. Jenže jak sama říká, její život řídily šťastné náhody: „Mně to vždycky ten osud nějak přihrál. Třeba i to, že jsem se stala novinářkou, to byla taky taková náhoda. Já jsem chtěla vlastně studovat práva, protože jsem i na střední škole jsem z práva maturovala. No a pak jsem vyhrála nějakou literární soutěž a tam mi někdo řekl, proč nejdu studovat žurnalistiku, že bych měla lepší podmínky při přijímačkách. Tak já jsem škrtla práva, napsala tam fakulta žurnalistiky, a nakonec to byla profese, která se mi hrozně líbila.”

Jací byli její rodiče? Co luští po večerech místo křížovek? Jak se dostala ke svému prvnímu rozhovoru, který vedla s Helenou Růžičkovou, a jak se z nich posléze staly kamarádky? Jaký je její vztah k numerologii a astrologii? Co jí vyvěštila Helena Růžičková? Podle čeho si vybírala respondenty do časopisu Vlasta? Poslechněte si celý díl pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka se spisovatelkou a novinářkou na volné noze Marii Formáčkovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související