Lidé v Dolní Lutyni budou o gigafactory hlasovat v referendu

23. duben 2024 11:36

Dolní Lutyně na Karvinsku uspořádá referendum o obří továrně. Rozhodli o tom zastupitelé s tím, že lidé přijdou k urnám v termínu voleb do Evropského parlamentu. Vesnice žije už druhým měsícem plánem vlády, která nabízí zemědělskou půdou zahraničnímu investorovi na výrobu baterií do elektroaut.

Manželé Barbora a David Kašovi jsou rozhodně připraveni se referenda zúčastnit. „Je nám to líto, protože jsme tam opravdu chtěli žít celý život. Máme dvě malé děti a chceme, aby vlastně ten domeček, co máme, aby jim zůstal, aby tam taky mohli v klidu žít. A kdo by chtěl bydlet vedle továrny?“ ptají se.

Čtěte také

Jednání zastupitelů sledovalo sedm desítek lidí. Otázka pro referendum se mnohým zdála příliš kostrbatá. Ale hlasování pak bylo jednoznačné – všech 13 zastupitelů zvedlo ruku pro referendum. „Já jsem spokojený a jsem rád, že obec táhne za jeden provaz. A myslím si, že nejen zastupitelstvo, ale i ti občané a obec, toho si nejvíce vážím,“ řekl starosta Pavel Buzek (STAN).

Docentka Iveta Vrabcová z Ekonomické fakulty VŠB- Technické univerzity Ostrava referendum o takových otázkách vítá. „Co se týče Dolní Lutyně, tak tam vnímám to referendum jako účelné a zároveň edukativní ve vztahu k ostatním obcím a je hlavně jejich obyvatelům, aby se více zajímali o záležitosti své obce a o tak řekněme velké investice a stavby, které se mají chytit na jejich území, protože to samozřejmě ovlivní život v té obci,“ vysvětlila.

Přehled majetkových vztahů u pozemků v okolí Dolní Lutyně, na kterých by mohla vzniknout nová gigafaktory

Petr Očko z vládní agentury CzechInvest tvrdí, že investor nabídne na 1000 míst. „Ta investice by byla s vysokou přidanou hodnotou. To je to, co my za stát na té zóně chceme. Určitě by to neměla být žádná montovna. Mělo by to být něco, co opravdu přispět k modernizaci kraje,“ dodal Očko.

Zastánci stavby přijedou do obce znovu přesvědčovat místní už příští týden.

Spustit audio

Související