Lidé v Česku se můžou ode dneška registrovat na očkování druhou posilující dávkou proti covidu-19

15. srpen 2022 12:19

Od 15. srpna se můžou se zájemci o druhou posilující dávku proti koronaviru zaregistrovat přes centrální rezervační systém. Ministerstvo zdravotnictví chce zároveň spustit novou kampaň na podporu vakcinace. Systém bude otevřený pro všechny starší 18 let, kterým od poslední vakcíny uplynuly alespoň 4 měsíce.

Bez předchozího zaregistrování se zájemci o druhou posilovací, respektive tedy o čtvrtou dávku vakcíny, můžou nechat přeočkovat už od 18. července. Termíny pro očkovací místa by měly být k dispozici na webovém portálu crs.uzis.cz. Kromě nich ale můžou o očkování posilovací dávkou lidi požádat i své obvodní lékaře.

V celé republice se chce aktuálně nechat přeočkovat zhruba 38 procent všech dospělých. Konkrétně v Praze je to 53 procent, ve Středočeském kraji 40 procent, ukazují to data z výzkumu agentury PAQ  Research. Ze stejných výsledků také vyplývá, že na severozápadě republiky, tedy v Ústeckém a Karlovarském kraji, se chce posilující dávkou přeočkovat asi 37 procent dospělé populace. To je číslo vesměs podobné jako v ostatních regionech. Výsledky tohoto i dalších průzkumů v rámci projektu Česko 2022 Život k nezaplacení si můžete podrobně prohlédnout na našem zpravodajském serveru iRozhlas.cz.

Očkovací centra jsou ve všech nemocnicích společnost Krajská zdravotní tedy v Rumburku, Děčíně, Ústí nad Labem, Litoměřicích, Teplicích, Chomutově a Mostě. Kromě nich se očkuje i v kadaňské a bílinské nemocnici. Vakcínu ale zdravotníci neaplikují každý den. Například v ústecké Masarykově nemocnici je to vždy v úterý a pátek. A podle mluvčí Krajské zdravotní Jany Mrákotové se na tom vzhledem k nízkému zájmu o vakcínu zatím nic měnit nebude. Pokud bude zájemců přibývat a kapacity by nestačily, je krajská společnost připravená zareagovat. Polohu jednotlivých aktivních očkovacích míst podrobně ukazují webové stránky ockoreport.uzis.cz.

Spustit audio