Lada: Všelijake kvety

23. leden 2024

Sbor Lada a cimbálová muzika Vojtěcha Konečného se již v listopadu roku 2021 potkali v brněnském studiu Českého rozhlasu. A v prosinci 2023 slavnostně pokřtili album Všelijake kvety.

Spolupráce Lady a kapely Vojtěcha Konečného vyplynula z nápadu rozhlasového hudebního dramaturga Jaroslava Kneisla, rovněž z touhy přátelsky propojit Prahu s Brnem a zlomit nesmyslnou nevraživost mezi těmito metropolemi. Důležitými hosty v tomto projektu byli hudebník Lubomír Graffe a Peter Obuch, hudební režisér a odborník na lidovou hudební interpretaci.

Do alba vepsal tato slova: „Dievčatá z Lady (...) nie sú bežné súborové speváčky – ako zboristky nemajú klasické maniere a zlozvyky folklórneho javiska, navyše na folklórny materiál nazerajú trochu z iného uhla ako bežní súboráci, a všímajú si tak interpretačné nuansy inak často nepovšimnuté. Naopak, v štúdiu zase vznikali pre mňa nové osviežujúce výzvy pri hľadaní techník a výrazu ľudového spevu, ktoré zborové speváčky v základnej výbave nemajú. K tomu všetkému otvorené hlavy hosťujúcich muzikantov ochotných zostúpiť z Olympu technickej bravúry a hľadať naturálne výrazové prostriedky na pomyselnej hlinenej dlážke sedliackej chalupy. Nahrávanie bola pre mňa jedna ľudsky aj umelecky radostná fiesta.“

Kmotrem alba byl Peter Obuch. Křtilo se třpytkami pro zářnou budocnoust desky

Na albu je výběr písní dívčího a ženského charakteru z lokalit moravsko-slovenského pomezí a středního Slovenska. Písně v doprovodu celé cimbálové kapely střídají nahrávky s komorním obsazením nebo zcela bez doprovodu. Zpěvačky z Lady interpretují například vícehlasé milostné písně z Rejdové, svatební z Dobré Nivy nebo ženské rozkazovačky z Čierného Balogu – tedy písně, které si ženy poroučí u muziky a ta hraje dle jejich přání.

A cappella repertoár představují trávnice či milostné písně z Březové, ve kterých členky sboru následují styl zpěvu skutečných zpěvaček, které kdysi žily na stráních Bílých Karpat. Série těchto písní je na albu označena jako Pocty březovským zpěvačkám. Poctou je i táhlá milostná z Horňácka, která odkazuje k javornické zpěvačce Anně Kománkové.

Zemitější styl lidové hry představuje hudecké trio, dvoje housle a basa, které doprovází kopaničářské písničky z oblasti kolem Starého Hrozenkova. Protože jsou písně z různých míst a váží se k nim různé příběhy, je v bookletu alba mapka a povídání ke každému číslu.

A proč se album jmenuje Všelijake kvety? Peter Obuch, který se stal také kmotrem alba, to popsal takto: „Všelijaké kvety, ten názov pre mňa nie je len slovné spojenie z rejdovskej piesne či pestrá dramaturgia albumu, ale Lada samotná. Lady sú všelijaké kvety – pestré lúčne spoločenstvo rôznych pováh, profesií a veku, ktoré ale spolu súznie nielen v speve.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.