Kongresová turistika v Českém Krumlově

9. březen 2006
Trendy

Takzvaná kongresová turistika, zvláštní forma cestovního ruchu, se v posledních letech začíná prosazovat i u nás, především ve velkých městech jako je Praha nebo Brno. O co jde? V nějakém turisticky atraktivním místě se uspořádá kongres či konference odborníků z nejrůznějších branží, kteří si kromě toho, že jednají o svých věcech, prohlédnout také místo, kde se jejich setkání koná a nechají tu samozřejmě také nějaké peníze. Na takzvané kongresové turisty začínají sázet i menší města, například Český Krumlov.

Kongresová turistika se hodí i pro Český Krumlov, který žije především z cestovního ruchu. Své konference či kongresy tu pořádají pravidelně například lékaři nebo památkáři. Českokrumlovský hotel U města Vídně disponuje konferenčním zázemím už několik let. Podle ředitele hotelu Jaroslava Kepky Krumlov, město s 15 tisíci obyvatel má na to, aby plně uspokojil požadavky takzvaných kongresových turistů.

Kepka: Místo je zajímavé pro publikum domácí i zahraniční, hlavně pro svůj historický rámec a šarm. Očekává se od nás právě historické místo pro takové akce. Můžeme nabídnout nádherné prostory zámecké jízdárny pro velká sezení, mimo to tady existují i menší podobná zařízení. Zázemí standardu je vše v dosahu pěší dostupnosti v rámci historického centra, takže veškeré přesuny se lehce zvládnou romantickou procházkou. Výborné je, že dnes Český Krumlov má své zázemí i ve službách ubytovacích i stravovacích, jsou dostatečné dimenze na to, aby se zvládlo 600 i více účastníků najednou.

Poslední významnou konferencí v Českém Krumlově byla mezinárodní Konference vydavatelů map a turistických průvodců. Během ní zde našlo pohostinné prostředí 200 delegátů z celého světa a prý k jejich plné spokojenosti. Tvrdí to ředitel Mezinárodní asociace map a průvodců John Whitby.

Whitby: Jsme mimořádně spokojeni s podmínkami tady vytvořenými. Představitelé města i kraje nám vyšli vstříc ve všech směrech. Obvykle pořádáme tyto konference ve velkých městech a profesionálních kongresových centrech. V zámecké jízdárně jsme se sešli opravdu poprvé. Maximálně jsme spokojeni s podporou poskytnutou městem i jeho obyvateli.

Takzvanou kongresovou turistiku, nejen v Českém Krumlově, ale i na jiných zajímavých místech v jižních Čechách podporuje i hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník.

Zahradník: Určitě se jedná o typ turistiky, která je u nás velmi vítaná, zejména v období, kdy sezóna není zcela na vrcholu. S tím jsme dříve měli trochu problémy, jak v této době naplnit hotely. Lidé se tady vždycky snažili o to, aby nabídku kongresové turistiky mohli předložit.

Spustit audio

Více z pořadu