Komňa je jediná v Česku. Vznik jména obce je dodnes zahalen tajemstvím

Na stráních pod Velkým Lopeníkem na pomezí Horňácka a Kopanic je obec se zvláštním názvem Komňa.

Krásná a zajímavá místa ve Zlínském kraji postupně hledá a upozorňuje na ně Věra Hotařová v cyklu Mezi kopci a loukami Zlínského kraje. V dnešním dílu připomene některá historická fakta obce Komňa.

Její historie sahá do poloviny 13. století, existence stejnojmenné osady je doložena první písemnou zmínkou z roku 1261. V 16. století už byla Komňa významnou obcí na panství zámku Světlov v nedalekých Bojkovicích, a taky je spojována s učitelem národů Janem Ámosem Komenským.

Zaniklé řemeslo zvěrokleštičů

V roce 1992 při 400. výročí narození Jana Ámose byl v bývalé sýpce z 18. století otevřen Památník Komenského. Komňu proslavili, a to po celé Evropě, i zvěrokleštiči.

Řemeslo sice už dávno zaniklo, ale jeho slavnou éru připomíná muzeum vybudované v památkově chráněném domku, do toho se podíváme příště. Další chráněnou památkou a zároveň dominantou vesnice je kostel sv. Jakuba z roku 1846.

Skakůni v Komni

Komňa, mimochodem jediná obec tohoto jména v České republice, je názorným příkladem vesnice, kde si tradice a historie podává ruku se současností. To je vyjádření komise celorepublikové prestižní soutěže Vesnice roku, kterou Komňa v roce 2011 vyhrála a ještě získala Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí.

Krásná je i okolní příroda, vždyť je součástí střední části Bílých Karpat. Když si vyšlápnete na kopec Hrádek, tak narazíte na zbytky kamenné věže gotického hradu Zuvačov ze 13. století. Bohužel z něho zůstaly jenom nepatrné zbytky zdiva, zato jsou ale stále vidět výrazné terénní úpravy někdejšího historického sídla a dá se odhadnout, že to byla mohutná stavba.

Královský hrad s výhledem

Uvádí se také, že mohlo jít o hrad královský. I když byl postaven na strategicky dobrém místě, v nadmořské výšce 501 m, je zvláštní, že dlouho neexistoval.

Archeologové i historici odhadují, že zanikl v době husitských válek, tedy v první polovině 15. století. Zřícenina je na seznamu národních kulturních památek. Místo je perfektně udržované a zpřístupněné a taky je z něho úžasný výhled do údolí.

Zajímavostí je i lom Bučník, kde se těží andezit nebo zatopený pískovcový lom Rasová, což je území s chráněnými druhy rostlin a živočichů.

Opravené muzeum zvěrokleštiče v Komni z roku 1850

Související