Když zpohodlní nohy, zpohodlní i mysl. Pochod pro mozek ukazuje správný směr

15. březen 2024

Víme, jak důležitý je pohyb pro tělo, aby svaly s věkem nepovadly. A podobné je to s mozkem. Taky se dá trénovat v každém věku. V mozku jsou nervová spojení, o která s postupujícím věkem přicházíme. Možná vás překvapí, že mozek stárne od 25 let!

„Ale když na sobě budeme pracovat, tak můžeme dosáhnout toho, že si v mozku vytvoříme nové spoje. To dokážeme v každém věku. A ty nové spoje nám pomůžou překlenout místa, která už odumřela. Vytváříme si taková přemostění, tedy bypassy,“ vysvětluje trenérka paměti a choceňská knihovnice Lenka Svobodová.

Pochod pro mozek v Chocni

Do nových věcí se nám ale s přibývajícím věkem nechce. A týká se to i pohybu. Ten s myšlenkovými pochody velmi souvisí.

Čtěte také

„Pohyb mnoho lidí bolí. Ale pozor. Jakmile zpohodlní nohy, zpohodlní i mysl. Zajímejte se o nové věci, nedělejte jen to staré a osvědčené, i když to může na začátku bolet,“ podotýká knihovnice a zve na akci, kterou knihovna v Chocni připravila v parku Peliny.

Pochod pro mozek je akce, kterou zaštituje Česká společnost pro trénování mozku a mozkový jogging. A právě ta vyhlásila tento týden Národním týdnem trénování mozku a paměti. Pochody pro mozek se konají po celé republice. Na webové stránce Pochod pro mozek najdete interaktivní mapu a místa, kde se akce konají.

„Máme v krásném parku Peliny kousek od centra města Choceň nainstalovanou stezku Pochod pro mozek. Nebojte se, je to skoro po rovině, zvládnete to i s chodítkem, kočárkem nebo na vozíku.

Knihovnice Lenka Svobodová

Najdete tam nainstalované tabule, které jsou zaměřené na logiku nebo pozorování. Zkrátka procvičíte si mozek. Tuto naučnou stezku můžete využít ještě do konce tohoto týdne, tedy do nedělního večera,“ láká k výletu knihovnice Lenka Svobodová, která vede v choceňské knihovně i kurzy trénování paměti. Můžete je navštívit každé pondělí nebo středu odpoledne.

Mozkové závity může rozpohybovat i čtení a velmi dobře působí čtení nahlas. Patří mezi metody tréninku mozku. Které knihy doporučuje knihovnice Svobodová? A jak funguje v Chocni donášková služba knih? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.