Jesenice - středočeské sudetské nádraží

16. srpen 2018

Přestože to zní na první poslech až nesmyslně, nádraží v Jesenici na Rakovnicku je v centru bývalých rakovnických Sudet a a v minulosti patřilo ke třetí říši.

Jesenice leží přibližně 20 kilometrů západně od Rakovníka a je to nejzápadnější nádraží ve středočeském kraji. Leží na trati z Rakovníka do Bečova nad Teplou a ke hranici s Plzeňským krajem to je už jen jedna zastávka - Krty.

Před několika desítkami let v okolí probíhala ale úplně jiná hranice. Když se řekne německy mluvící pohraničí, málokdo by tipnul, že toto pohraničí zasahovalo až do středních Čech. Přesto takzvané rakovnické Sudety zasahovaly vesnice až do poloviny vzdálenosti do Rakovníka.

V roce 1938 tu české obyvatelstvo tvořilo jen pět procent obyvatelstva. Po Mnichovské dohodě muselo Československo Jesenici odstoupit a nádraží se pod názvem Jechnitz stalo součástí třetí říše a octlo se pod správou říšských železnic.

Německou minulost ani válečný zábor Jesenice na nádraží už nepřipomíná vůbec nic. Snad jen budova skladiště pamatuje Třetí říši. Ve stejné podobě se evidentně zachovala dodnes.

Spustit audio