Jak se před klíšťaty účinně chránit? Radí epidemiolog Petr Kopřivík

15. září 2020

Klíšťatům se v posledních letech daří. Jsou přemnožená a řada z nich je infikovaná. Epidemiologové varují a nabádají k prevenci a ochraně.

Ani s příchodem podzimního počasí se totiž riziko, že si domů přineseme klíště, nesnižuje. Víte, jak se před klíšťaty účinně ochránit? A jak postupovat, když se přece jen přisají na vaši kůži? Poslechněte si záznam naší rozhlasové Poradny.

Klíšťata jsou cizopasníci patřící mezi roztoče a jsou nejčastějšími přenašeči onemocnění zvířat a lidí. Zahrnují 650 druhů ve 13 rodech. Na území České republiky jsou nejčastější tyto druhy: klíště obecné (hlavní přenašeč lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy), piják hnědý a piják lužní.

Klíště obecné, piják hnědý a piják lužní

Jak klíště správně odstranit? Včasné a správné odstranění klíštěte je velice důležité pro snížení rizika přenosu infekce. Na přisáté klíště v žádném případě není vhodné používat oleje či masti, které ho přidusí. Může totiž vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy.

Nejbezpečnější způsob odstranění klíštěte je za pomoci speciální karty se zářezy nebo jiných pomůcek, kdy se klíště vytáhne bez rizika rozmáčknutí. Místo poté vydesinfikujeme.

autoři: Ivana Šuláková , tif
Spustit audio

Související