Hasiči varují před rizikem požárů, pálení čarodějnic by jim měli lidé nahlásit

30. duben 2024 12:00

Dnes večer se po celém Česku rozzáří hranice, na kterých se budou tradičně pálit čarodějnice. Hasiči žádají o opatrnost a varují před rizikem požárů.

Zákaz rozdělávání ohňů už platí v Praze a Středočeském kraji a taky v části Plzeňského kraje. Výstraha meteorologů před požáry a silným větrem platí i na Vysočině. „My apelujeme na všechny občany, aby, pokud budou pálit čarodějnice, tak u toho byli opatrní. A v případě opravdu silného větru raději pálení vůbec neprováděli,“ řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Riziko požáru můžete sledovat na webu www.firerisk.cz.

Riziko požáru v České republice k 30. dubnu

Pro pálení čarodějnic je potřeba vybrat bezpečné místo, rozdělat jenom takový oheň, který dokážeme uhlídat a uhasit a neustále ho kontrolovat. Po ukončení pálení bychom měli ohniště pořádně uhasit.

Preventivně by měli lidé pálení hasičům ohlásit, i když se jich zákonná povinnost netýká. Tu mají právnické a podnikající fyzické osoby. „My ale vždycky všechny prosíme, aby nám pálení ohlásili, protože se tím předejte zbytečným výjezdům hasičů k domnělým požárům,“ vysvětluje  Petra Musilová.

Ohlášení pálení je možné přes aplikaci na stránkách hasičského záchranného sboru nebo telefonicky na čísle 950 270 200.

Spustit audio