Festival Jiráskův Hronov letos zaznamenal menší zájem diváků i stížnosti na rušení nočního klidu

5. srpen 2021 08:51

Divadelní festival Jiráskův Hronov má před sebou poslední tři dny. Kromě řady představení nabídne znovu i koncerty a taky třeba vystoupení žonglérů nebo orientálních tanečnic. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. Co zajímavého hlavní a doprovodný program nabídne? 

Program festivalu je velmi bohatý. Dnes například představení Řeči v podání Dobřichovické divadelní společnosti, v doprovodném programu v parku třeba Improshow, se kterou přijeli královéhradečtí Bizoni.

Čtěte také

Ze zítřejšího programu třeba divadlo Drak s představením Bílý tesák, popřípadě představení v meditační zahradě u kostela Všech svatých - to je letos nový hrací prostor - zatím na zkoušku. Zítra se tam představí pražské divadlo Kámen s Poříčskou madonou.

A sobota nabídne například představení Hora bez nebo Všechny báječný věci - obě patří do hlavního programu.

Jiráskův Hronov je nejen pro milovníky divadla, pořadatelé toho připravili mnohem víc. Co tebe z programu zaujalo?

Například koncerty kapel Devítka, Good Company a nebo ENVLPS. Mimochodem skupina s tímhle trochu krkolomným názvem celý festival v sobotu uzavře - už po závěrečném ohňostroji.

Letošní přehlídka amatérského divadla Jiráskův Hronov je svým způsobem výjimečná

Kromě toho také Brémští cirkusanti na chůdadlech ze Stráže nad Nežárkou, kteří předvedou třeba i akrobatickou a ohnivou show, a také žonglérské vystoupení v podání Kejklíři ovce, nebo Kouzlo orientu taneční skupiny orientálních tanců SAHAR.

Na začátku festivalu byli pořadatelé nepříjemně zaskočení poměrně malým zájmem diváků. Jak to vypadá aktuálně?

Čtěte také

Nijak zásadně se to nezlepšilo, když už jsou vyprodaná představení, tak v tzv. myšárně, to je nejmenší hrací prostor. Kromě toho diváci zaplnili hlediště do posledního místa už jen při představeních - Hamleti v podání Divadla na zábradlí.

Podle pořadatelů je těch důvodů menšího zájmu diváků několik. Ať už počasí, tak samozřejmě i protikoronavirová opatření. Některé diváky odrazuje povinnost prokázat se u vstupu do vnitřních prostor potvrzením o očkování, testech nebo o prodělaném onemocnění, další třeba povinnost mít v hledišti nasazenou ochranu nosu a úst.

Na sociálních sítích se objevily stížnosti některých lidí na rušení nočního klidu. Co na to říkají organizátoři, popřípadě vedení města?

Čtěte také

Starosta města potvrdil, že na radnici několik stížností skutečně dorazilo, všechny se týkaly okolí Freiwaldova náměstí. Vyhláška upravuje v době konání Jiráskova Hronova dobu nočního klidu - ten je od dvou v noci do šesti ráno.

Podle starosty je velmi těžké hluk v průběhu celé noci eliminovat. A to i přesto, že je na dobu festivalu posílena služba městské policie, strážníci jsou ve službě mimořádně do dvou v noci a problémová místa prochází. K zajištění ještě většího pořádku proto město požádalo o součinnost státní policii a doufá, že se situace zlepší.

Spustit audio

Související