Dračí hora ve Švýcarsku hostí nejvýš položený vánoční trh v Evropě. Prý se tam skrývá Pilátova duše

10. prosinec 2021

S publicistou Petrem Voldánem si povídáme o vánočních zážitcích, které načerpal nejen při svých cestách v posledním roce v souvislosti s natáčením televizního cyklu Postřehy odjinud, který můžeme vídat na obrazovkách České televize. Petr slíbil, že nás vezme na nejvýše položený vánoční trh v Evropě.

Petr Voldán s jedním ze svých kávových šálků

Petr Voldán (*1953, Pardubice), dlouholetý zahraniční zpravodaj, pohodář a kliďas s koňskou krví (ale nikoli „koňák“) ředěnou perníkem, vkročil do rozhlasu v Praze na Vinohradské 12 už za studií na fakultě žurnalistiky. Tam ho prý „rozhlasovým“ virem nakazil především profesor Vladimír Kovářík.

Já jsem ale na tu cestu asi málo oblečen, vzal jsem si jen tričko.
To by bylo málo, protože se vypravíme do výšky 2 132 metrů nad mořem a tam přeci jen už trošku pofukuje. Aktuální informace říká, že na hoře Pilatus, tedy na Dračí hoře, kde se ony vánoční trhy konají, je zhruba kolem 30 cm sněhu. Čekal jsem víc, ale i tohle může být dost nepříjemné.

My máme v Krkonoších dokonce už půl metru, v těch nejvyšších partiích.
Ale zase tam nemáme vánoční trhy.

Našel jsem tam na trhu krásné výrobky sklářky z Luzernu. Udělala mi radost, znala českou sklářskou tradici a byla i několikrát u nás.
Petr Voldán, moderátor a publicista

Kde se tedy koná nejvýše položený vánoční trh v Evropě? Ve Švýcarsku?
Je to Švýcarsko, nad Luzernem, Dračí hora. Ona je opředena spoustou mýtů a legend nejenom o dracích, ale i o Pilátu Pontském, dokonce jeho zbloudilá duše prý je tam někde ukryta buď v některé z jeskyněk nebo v jezeře. A pokud jde o ty draky, tak je zajímavé, že ještě ve 14. století byl radními z Luzernu přístup na horu zakazován právě kvůli přítomnosti draků. Ale draci pak udělali nějaké dobré skutky, pomohli zbloudilému tovaryši, který tam hledal speciální dřevo na sudy, zahřívali ho přes zimu, aby přežil v horách. Takže to lidi s draky sblížilo a nakonec je saň i ve znaku tohoto regionu.

Čtěte také

Vánoční trhy ve výšce 2132 metrů. Proto se možná konají už v půlce listopadu?
Ta hora je přístupná dvěma způsoby. Buď nejstrmější zubačkovou železnicí na světě. Jen pro představu, lanovka na Petřín má sklon zhruba 28 %, tady je to téměř jednou tak prudké, 48 %. To zdolává zubačka. Nejdřív byla parní, to si vůbec nedokáži představit, a od roku 1937 už je elektrická. Je to velký zážitek. A když ne tou zubačkou, tak z druhé strany hory Pilatus speciální lanovkou. Ale o Vánocích se nahoru nemusí lidé dostat, jak kvůli sněhu, tak kvůli prudkému větru. Proto se vánoční trhy konají už v půlce listopadu. Od roku 1999 nejvýše položené vánoční trhy v Evropě.

A kde ty ses tam vzal?
Při natáčení televizních Postřehů odjinud. Ty stále na České televizi běží, teď v sobotu budeme vařit čokoládu a myslím, že za týden bude díl o lanovkách, kde i ta zubačka bude k vidění. Uslyšeli jsme, že se na hoře Pilatus pořádají nejvýše položené vánoční trhy v Evropě. Což mě zaujalo, slovo dalo slovo a dostal jsem pozvánku. Takže v půlce listopadu jsem vyrazil na Pilatus, už tam byl první poprašek sněhu, a trhy byly kouzelné. Opravdu vánoční atmosféra v půlce listopadu.

Ty jsi také přinesl svůj oblíbený cestovatelský kufřík. Co z něj dnes vytáhneš? Flašinet?
Flašinet ne, ale měl jsem s sebou magnetofon, takže nahrávku flašinetu mám, tu si můžeme pustit. Vánoční náladu to v listopadu vytvořilo docela příjemnou.

Když se trochu zasníš a přimyslíš si k tomu hrneček se svařákem nebo s horkým punčem, tak je to dokonalé. Ještě tam voní pečené kaštany. V kufříku toho moc tentokrát není, pro mě ale je tam jeden poklad, protože už ne každé středisko nebo každý hotel má k dispozici pro sběratele nálepky na kufr, ale mám nálepku Pilatus Luzern na svůj cestovatelský kufřík. A pro tebe tam zbyla už poslední, malá švýcarská čokoláda.

Čtěte také

Když se řekne vánoční trhy, je tam podobný sortiment zboží jako u nás?
Je to podobné, ale stejné to není. Třeba mně tam chyběly naše perníčky nebo perníkové ozdoby či betlémky, na co jsme zvyklí. Ale co tam bylo a to jsem byl potěšen, to zase u nás nevidím tak často, i když také tuto tradici máme, křížaly. Z alpských jabloní nasušené křížaly, pečené kaštany samozřejmě. Dál jsou tam výrobky, které samozřejmě odpovídají onomu regionu, to znamená ze dřeva, ale i cínové zpodobnění kozorožce, což je zvíře, které žije na hoře Pilatus.

Co pověstné švýcarské sýry?
Sýry také, ale ty se spíš podávají v gastronomické části, je tam pár stánků s občerstvením, a tam samozřejmě sýr nemůže chybět. Jsou tam také textilní výrobky z vlny zvířat žijících v Alpách, to je další typická věc pro tento trh. Potom jsem tam našel zajímavé výrobky sklářky z Luzernu. Ta mi udělala radost, protože znala českou sklářskou tradici, byla i několikrát v Čechách. Měla moc hezké, průhledné, čiré ozdoby ze skla, vypadaly jako krápníky.

Petr Voldán ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak to tam vůbec nahoře vypadá? Je tam nahoře nějaká restaurace nebo hotel?
Nahoře jsou dva luxusní hotely. Jeden zůstává u jména Bellevue, což byl vůbec první hotel na Pilatu. Ten je zajímavý tím, že byl původně dřevěný a v roce 1868 se tam nechala vynést i královna Viktorie. Záměrně říkám vynést, kdo zná snímky této panovnice, tak je to jasné. Tenkrát ještě nebyla ani zubačka, nesly ji muly a spousta doprovodného personálu. Ona si tehdy mapovala místa, která měl rád její zemřelý královský manžel. Ale původní hotel Bellevue vyhořel, teď tam stojí nová, kruhová budova. A je tam ještě hotel Pilatus-Kulm, a mezi těmito dvěma hotely je taková prosklená terasa a v té prosklené galerii se ty trhy konají. Venku jsou jen stánky s občerstvením, protože fujavice a počasí by jim asi ty stánky trošku pocuchalo.

Celý rozhovor s Petrem Voldánem o nejvýše položeném vánočním trhu v Evropě si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související