Do skanzenu v Krňovicích se do poloviny roku nedostanete autem. Příjezdová cesta je rozkopaná

22. březen 2020 10:48

Skanzen v Krňovicích na Královéhradecku se pomalu chystá na turistickou sezonu. Pokud nebudou platit omezení spojená s výskytem koronaviru, bude otevřený od května. 

Bez ohledu na současnou situaci už teď ale správa skanzenu ví, že se nebudou konat tradiční velké akce, jako například Velikonoce či jarmark. Důvodem je budování kanalizace v obci. Turisté totiž kvůli rozkopané příjezdové cestě do místa nedojedou. 

Čtěte také

 Procházíme se venkovem 19. století, mezi chalupami po nezpevněné cestě, všude okolo jsou hospodářská zvířata, která o sobě dávají slyšet.

Přesto jedna velká změna skanzen v letošním roce dotkne. Ptáme se na to Petry Zárubové z Podorlického skanzenu Krňovice. 

„Bohužel, letos to máme ztížené tím, že se tady u nás ve vesnici kope kanalizace a jsme tak trochu odříznuti od světa. Týká se to zejména letošních akcí plánovaných na začátek sezóny. To znamená Velikonoce, náš oblíbený jarmark a setkání s veterány. To jsme museli zrušit. Ale netýká se to provozu samotného skanzenu."

Podorlický skanzen Krňovice u Třebechovic pod Orebem

Téměř jako by se tu člověk vrátil v čase

Čtěte také

Venkovská atmosféra o několik století zpět. Co tady všechno mají? Jsou slyšet slepice, možná může někdo slyšet i kozy.

„To je všechno takový náš sen. My jsme se snažili při budování skanzenu, aby to nebyla jen mrtvá expozice, ale aby to tady opravdu žilo. Tedy kromě chaloupek a interiérů, kde si zájemci mohou prohlédnout jak lidé na venkově dříve žili, tak si mohou projít i voliéry a výběhy s klasickými zvířaty jako jsou slepice, husy, tradiční české kozy a koně. Snažíme se zde mít takový tradiční hospodářský statek."

Najdeme tu také tradiční náves?

„Úplně tradiční náves nemáme. Dalo by se ale říci, že postupně takové krásné místo vzniká před vodním mlýnem. A tam také plánujeme v budoucnu i změny. Tam by taková malá náves mohla být," dodává s úsměvem Petra Zárubová.

Podorlický skanzen Krňovice
je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. K vidění jsou historické stavby, dobové vybavení a technika. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší.

Přestože se do poloviny letošní turistické sezóny do Podorlického skanzenu v Krňovicích automobilem nedostenete klasickou cestou, zůstává pro návštěvníky otevřený.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související