Do křišťálové studánky mezi Počátkami a Žirovnicí vyvěrá voda z několika pramenů, vybudoval ji Josef Bouchal

9. květen 2024

V podzemí na Počátecku se nachází vícero pramenů. Některé jsou známé a mají jména, některé tvoří zatím bezejmenné studánky.

Studánka Josefa Bouchala u Žirovnice

Na podrobné mapě okolí Žirovnice bychom našli několik míst, která jsou spojena s místním všeumělem Josefem Bouchalem. Desítky let postupně budované Bouchalovy rybníčky, malovanou křížovou cestu v lokalitě ve Struhách, nebo také studánku, kterou Josef Bouchal vybudoval z několika podzemních pramenů.

Množství pramenů v lokalitě, kterou tak dobře zná, mu nedalo, a tak se před časem pustil do dalšího díla v místě, kde žije. „Tady všude byly prameny, tak já jsem to zaházel zemí a tady jsem to vykopal a vydláždil kamením, aby se všechny ty prameny stékaly do jednoho,“ vysvětluje. Přemístěním několika rostlin kapradí zpříjemnil pro náhodného návštěvníka i její okolí. Postavil příchod ke studánce, přístřešek nad ní a u studánky najde návštěvník hrneček.

„Je to zajímavé, že na ten proud vody nemá vliv, jestli prší nebo taje sníh, nic. To je skutečně z pramenů ledová voda, která teče pořád stejnoměrně, v zimě, v létě, sucho, déšť. Protože ty prameny jsou hluboko, té vody teče pořád stejně," říká Josef Bouchal nadšeně. "Většinou ty studánky na Počátecku jsou právě z těch pramenů, proto je tady pramen Kateřina, je tady pramen Vojtěch, nebo Ludmila, a pramení tam Jihlávka.“

Pramínek, který ze studánky vyvěrá, teče do řeky Žirovnice, a ta se dál v Jarošově nad Nežárkou vlévá do Nežárky. „Tak, teď můžete říkat, že znáte křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les,“ usmívá se Josef Bouchal.

Spustit audio

Související