Dagmar Pecková: Jedu jako buldozer a otázka je, kdy se zastavím

O kariéře, o bulváru, o důchodu, i o tom, co jí pomohlo dostat se z nepříjemností. O tom všem si povídala Dagmar Pecková na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka.

Poskytování rozhovorů je jednou z klíčových věcí k tomu, aby si člověk v tuzemsku, ale i ve světě budoval jméno. Své o tom ví i operní pěvkyně Dagmar Pecková, která se proslavila mimo jiné v Německu či Americe. A v rozhovoru pro pořad Na pohovce Jožky Kubáníka v tomto kontextu zabrousila i do (ne)spolupráce s bulvárem.

„Takový nešvar je, že dneska vlastně stačí ke spokojenosti umělce i posluchače nebo čtenáře, když máte publicitu v bulváru. To potom mají všichni pocit, že jste nejlepší. Jenže ono to tak není, protože i když si sice bulvár hraje na to, že všemu rozumí, tak bohužel nerozumí vůbec ničemu a pak tam dostávají prostor lidi, kteří by jinde moc prostoru nedostali. A oni si to taky uvědomují,” postěžovala si rodačka a čestná občanka Chrudimi.

Dodala, že i proto se ona sama bulvárním médiím obloukem vyhýbá, ačkoliv právě kvůli tomu v nich nebývá obvykle vykreslována zrovna v nejlepším světle. Raději spolupracuje s odborným nebo dobře známým serióznějším tiskem, v zahraničí třeba s Frankfurter Allgemeine Zeitung a The Times. Tam podle Dagmar Peckové pracují „opravdu schopní lidi”.

Mnoho jiných však vytrhává věci z kontextu, a tak se třeba rozšířilo, že oblíbená pěvkyně říká, že svět opery je hnusný. Podle ní to tak ale není a nikdy nebylo a pozitiva v její práci, kterou vykonává přes čtyřicet let, jednoznačně převažují. Přesto je ale podle ní okamžiků, které ji nějakým způsobem posunuly, zhruba jen 25 %.

Dagmar navíc říká, že v určité fázi už neměla kde brát energii. Prošla si vyhořením a dalšími náročnými obdobími. „Někdy mě to už tak strašně štve všechno, že mám pocit, jestli by mi nebylo líp třeba s nohama nahoře někde ve Schwarzwaldu,” dodává. Do penze se ale ještě rozhodně nechystá a sama o sobě hovoří jako o jedoucím buldozeru. „Otázka je, kdy se zase zastavím. Ale já říkám, že dřív, než se zastavím, tak půjdu do důchodu,” praví s úsměvem.

Jak vzpomíná na své úplné kariérní začátky? Co s ní udělaly první úspěchy? Co jí pomohlo z krize? Nebo jak jí bolelo odmítnutí ředitele Národního divadla? Poslechněte si rozhovor Jožky Kubáníka s operní pěvkyní Dagmar Peckovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související