Betlémské světlo vyzvedávají z vlaku ti nejzodpovědnější. Co dělají, když jim stejně zhasne?

22. prosinec 2023

Novodobé Vánoce si bez něj neumíme představit. Bez ohledu na víru se Betlémské světlo stalo tradičním symbolem posledních svátků v roce.

„Z vlaku vystoupil skautský kurýr s vestičkou, předal nám Betlémské světlo a pokračoval dál. Další cesta vedla směr kostel svatého Bartoloměje, kde ho na Štědrý den bude mít k dispozici veřejnost a zároveň zazní písničky,“ říká Jitka Kučerová z dívčího oddílu skautského střediska Šestka Pardubice.

Divočáci na stráži

„Kluci u nás Betlémské světlo nevyzvedávají, necháváme to na holkách. Těm to tak nezhasíná. My pak stojíme čestnou stráž na Památníku Zámeček. Kluci jsou takoví divočáci,“ myslí si vedoucí chlapeckého oddílu zmíněného střediska Tobiáš Kubelka.

A pokračuje: „Když jsem nesl Betlémské světlo poprvé, snažil jsem se, aby mi nezhaslo. Když víte, že světlo přiletělo až z Betléma letadlem do Lince, Vídně a následně se dostává po celé Evropě, tak je to silné. Jde pořád jenom o jeden plamen, který hoří tak dlouho.“

Betlémské světlo donesli do Českého rozhlasu Pardubice skauti

Co když ale přece jenom zhasne? „Vždycky máme petrolejové lampy. Velké lucerny nosí skautky, které si to hlídají. Odpalujeme pouze malé lucerničky. Aspoň jedno světýlko musíme udržovat.“

Covid změnil pořádky 

Betlémské světlo nerozvážejí jenom křesťanští skauti, ale třeba i ti nevěřící. „Je to takové poselství, které přenášíme z rodiny do rodiny. Dřív jsme ho nosili i do domovů seniorů. Po covidu jsme přesedlali spíš do kostelů,“ dodává Jitka Kučerová.

Do Česka se Betlémské světlo dostalo až po pádu minulého režimu. Jeho českou verzi připravili brněnští skauti. Betlémské světlo bývá k dispozici do svátku Tří králů. Skauti věří, že dál hoří v lidských srdcích.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související