Beatles po Beatles: George Harrison

20. srpen 2014

Křehký civilní hlas, k dokonalosti vycizelovaná kytarová technika, zamyšlené texty s přesahem nad obvyklé pop-muzikální normy, jemné a nápadité aranžérské finesy (nezřídka zakrývající poněkud obyčejné melodie), perfektní zvuk.

To jsou body, jejichž spojením se dá vymezit prostor, na nichž se pohybuje většina nahrávek George Harrisona.

Spíš nenápadný zpěvák, leč zajímavý autor a čistotou svého stylu vynikající kytarista vykročil z Beatles na sólovou dráhu přímo majestátně – rovnou trojalbem All Things Must Pass (dodejme, že znamenitým). Dál už to taková sláva nebyla.

Tichého hloubavého muzikanta se silným vztahem k východní filosofii a kariérou, která procházela častěji zklamáními než vrcholy, přesto potkaly některé velké písně. V Šedesátce jsme na ně samozřejmě nezapomněli.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.