Anděl strážný aneb SOS tlačítko a tísňová péče. To je nepřetržitá pomoc lidem v celé České republice

9. květen 2024

Hostem naší radioporadny je Ing. Irena Třešňáková, provozní ředitelka sociální služby tísňové péče Anděl strážný z.ú. Chceme vám tuto službu představit a vysvětlit, jak funguje. Pro koho konkrétně je tato služba určena a jak si ji můžete pořídit. 

Přestože Anděl strážný působí v České republice zhruba 13 let, tak možná stále spousta lidí netuší, že by si mohli tímto způsobem zjednodušit život. Je to tak?
Je to pravda. My fungujeme od roku 2011 a přesto je osvěta týkající se tísňové péče stále hodně malá. My se to snažíme všemi možnými cestami zvrátit, aby o naší službě vědělo co nejvíce lidí. Protože potom také pomůže daleko většímu množství osob.

Čtyři pětiny našich klientů tvoří senioři. Dále jsou to handicapované osoby, případně lidé po dlouhodobé hospitalizaci v nemocnici.
Ing. Irena Třešňáková, provozní ředitelka sociální služby tísňové péče Anděl strážný z.ú.

Anděl strážný opravdu nabízí službu, že nás může strážit tzv. SOS tlačítko.
Má však kromě SOS tlačítka i mnohé další služby. Anděl strážný je registrovaná sociální služba tísňové péče, jde o terénní službu, která funguje distančně prostřednictvím nonstop dispečinku. Ten funguje 365 dní v roce 24 hodin denně. Hlídáme lidi prostřednictvím monitorovacích zařízení. Ty máme v současné době tři druhy.

Čtěte také

V případě krizové situace či zhoršení zdravotního stavu jsme tedy vždy k dispozici a pomáháme lidem zůstávat ve svém domově. Aby nemuseli odcházet do pobytových zařízení.

Pro koho konkrétně je tato služba určena především? A kdo vaše služby nejvíce využívá?
80 až 85 procent našich klientů tvoří senioři. Ale sloužíme lidem od 18 let až do neomezeného věku. Kromě tedy hlavní cílové skupinu seniorů jsou to především handicapované osoby, případně lidé v životní krizi. Tím míníme například osoby propuštěné po dlouhodobé hospitalizaci v nemocnici do domácího léčení.

Podmínkou tedy je, že tito lidé musí mít u sebe nějaké zařízení, které je spojí s vaší tísňovou linkou?
Přesně tak. Momentálně máme tři druhy takového zařízení.

Zařízení je unikátní v tom, že detekuje ihned, v reálném čase, pád osoby. Člověku nehrozí, že by dlouhé hodiny čekal na pomoc.
Ing. Irena Třešňáková, provozní ředitelka sociální služby tísňové péče Anděl strážný z.ú.

Naší vlajkovou lodí je zařízení Tipec. To jsme si vyvíjeli sami, jde o naši technologii. Je to zkratka slov tísňová péče. Tohle zařízení má v sobě zabudovanou GPSku, jeho součástí je také SIM karta, takže funguje všude tam, kde se nachází signál mobilního operátora.

Zařízení je mobilní a funguje po celé České republice. Současně má v sobě zabudované také SOS tlačítko, které klient zmáčkne v případě zhoršení zdravotního stavu či jakéhokoliv problému.

Čtěte také

A je unikátní v tom, že tohle zařízení detekuje ihned, v reálném čase, pád osoby. To je vynikající funkce v tom, že nedochází k fatálním následkům, kdyby člověk po pádu mohl ležet dlouhé hodiny a čekat na pomoc.

Je to taková malá krabička, kterou klienti nosí u sebe.
Zařízení je možné nosit na zápěstí jako náramek či hodinky. Nebo jej hodně klienti, naše babičky a dědečkové, nosí na šňůrce na krku, kde mají SOS tlačítko celý den zavěšené a k dispozici v případě potřeby.

Tohle zařízení je samozřejmě také nutné dobíjet, máme magnetický konektor, takže je s ním opravdu velmi jednoduchá manipulace. Není to nic těžkého a dobíjí se stejně jako mobilní telefon. Tedy například večer, když si jsou lidé lehnout, umístí si zařízení na noční stolek a zapnou ho na nabíječku.

Celý rozhovor Jany Kudyvejsové s Ing. Irenou Třešňákovou, provozní ředitelkou sociální služby tísňové péče Anděl strážný z.ú. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.