Americká genetická společnost Colossal Biosciencese se zapojí do záchrany nosorožce bílého severního

23. září 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Sonda OSIRIS-REx amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se v neděli pokusí o jedinečný manévr. Ve výšce 102 tisíc km nad Zemí uvolní schránku se vzorky z asteroidu Bennu, která o několik hodin později dopadne v poušti amerického státu Utah. Pokud se akce podaří, bude to pro NASA první úspěšně dopravený vzorek z planetky. Patrně půjde i o největší vzorek, jaký kdy lidstvo na podobných planetách odebralo.

Na Masarykově univerzitě v Brně vznikne centrum pro výzkum a léčbu vzácných onemocnění. Na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity byl zahájen unikátní mezinárodní projekt, který se věnuje výzkumu, vývoji a výrobě léčivých přípravků pro pacienty, na jejichž onemocnění v současné době žádné medicínské řešení neexistuje.

Tajemství času, fungování detektoru lži nebo třeba interaktivní laserové technologie představí pražská část 18. ročníku Noci vědců. Letošní akce nese podtitul a téma Věda budoucnosti: tajemství odhaleno. V pražských univerzitách, pracovištích Akademie věd ČR a na dalších místech v metropoli se bude konat v pátek 6. října. Na programu jsou diskuze, vědecké show, workshopy, výstavy či přednášky s tématy z humanitních a společenských věd či přírodních lékařských a technických věd.

Čtěte také

Mezinárodní vědecké konsorcium BioRescue, které usiluje o záchranu nosorožce bílého severního, se dohodlo na spolupráci s americkou genetickou společností Colossal Biosciencese. Američtí vědci by měli pomoci obnovit genetickou rozmanitost nosorožců ze vzorků v muzeích a přenést ji do případné nové budoucí populace nosorožců, uvedla ZOO Dvůr Králové nad Labem, která činnost týmu BioRescue koordinuje. V roce 2021 Američané vzbudili ve světě pozornost svými plány na oživení mamuta srstnatého.

Výjimečný objev učinili archeologové, kteří zkoumají prastarý důl sloužící k těžbě soli nedaleko rakouského Salcburku. V jeho hlubinách se jim podařilo najít 2200 let starou dětskou botu. Bota odpovídající evropské dětské velikosti 30 byla nalezena v dole na kamennou sůl, kterou tu lidé těžili už v době železné zhruba od roku 800 před naším letopočtem až do prvního století před naším letopočtem.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

Spustit audio

Související