Svatopluk Čech: Jsem naladěn na saxofon. Jméno významné nejen v literatuře, ale též v hudbě

12. březen 2024

Rádi bychom vám objevili jedno album ukryté víceméně pod příkrovem času. Jeho hlavním aktérem byl tenorsaxofonista Svatopluk Čech, kromě jiného člen orchestru Československé televize s dirigentem Václavem Zahradníkem, TOČRu, orchestru Karla Vlacha, Pražského big bandu Milana Svobody nebo doprovodné skupina Hany Hegerové.

Pro firmu Panton v roce 1982 natočil ve velmi přívětivém aranžmá spolu se souborem Pražské smyčce Jana Hrábka, studiovým orchestrem pod vedením Pavla Větrovce a vokální podporou Kühnova smíšeného sboru a Bezinek exportně laděnou kolekci šestnácti hitů a evergreenů různého stáří pod názvem P.S. I´m In The Mood For Sax, tedy P.S. Jsem naladěn na saxofon.

Z něho jsme v instrumentální úpravě vybrali třeba velký rokenrolový hit Billa Haleyho a jeho Komet Rock Around the Clock, Klokočí Šlitra a Suchého, evergreen autora, slavného komika a režiséra Charlieho Chaplina This Is My Song nebo stařičký český šlágr Pod starou lucernou.

Ještě by bylo dobré „odanymizovat“ ten studiový orchestr – vedle klávesisty Pavla Větrovce jej totiž tvořili takoví muzikanti jako pianista Rudolf Rokl, kytarista Zdeněk Dvořák, basista Aleš Duša, hráč na foukací harmoniku Ondřej Konrád, bubeník Vratislav Placheta a perkusista Jiří Tomek.

Snad jsme podali dobrý důkaz, že jméno Svatopluk Čech je významné nejen v literární, ale rovněž v hudební souvislosti. Mimochodem, nositelem shodného jména je také baskytarista a fagotista, mladší bratr Františka Ringo Čecha.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související