Šavlový tanec narůzno – s legendárními táborskými Kings, harmonikou Lubomíra Plevy, Moravankou a též velšskými bluesmany

5. březen 2024

Výběr Vlídných tónů je tentokrát inspirován psaním pana posluchače z Prachatic, který si vzpomněl, že kdysi poslouchal polední pořad pro mladé na českobudějovické rozhlasové stanici a že tam zněla instrumentálka Šavlový tanec v podání legendární táborské beatové kapely Kings. Přidal k tomu jímavý, bohužel již uzavřený, příběh svého kamaráda a člena kapely, baskytaristy Pavla Jabůrka. Tuto nahrávku vám pustíme.

Ovšem předtím ještě budiž řečeno, že Kings byli znamenitou kapelou – mimo zmíněného baskytaristy Pavla Jabůrka v zakládajícím složení v roce 1965 s kytaristou a také tenorsaxofonistou a proslulým táborským jazzmanem Karlem Kobližkou, pianistou Milanem Kašparem, bubeníkem Jindřichem Čunátem a zpěvákem Miroslavem Kolářem.

O úrovni Kings svědčí, že se v roce 1968 už v poněkud jiné sestavě zúčastnili památného druhého Československého beatového festivalu v pražské Lucerně. Kings se ve svém repertoáru opírali zejména o dobové anglo-americké hity.

Králové z Tábora natočili též sadu snímků v českobudějovickém rozhlasovém studiu, včetně již jmenovaného Šavlového tance, tedy hudební věty závěrečného aktu baletu Gajané arménského skladatele Arama Chačaturjana.

Čtěte také

Šavlový tanec zazní ve Vlídných tónech hned několikrát v různých žánrech – také s mistrem světa na foukací harmoniku Lubomírem Plevou, Moravankou Jana Slabáka i velšskou a původem bluesovou kapelou Love Sculpture s pozdější hvězdou, kytaristou a zpěvákem Davem Edmundsem. A právě ta z Šavlového tance udělala velký hit!

Se dvěma velkými šlágry orchestru Glenna Millera Chattanooga Choo Choo a In The Mood si kdysi pohrála populární britská kytarová kapela Shadows v čele s Hankem Marvinem. I tímto způsobem jsme uctili 120. výročí narození legendárního kapelníka Glenna Millera.

A dramaturgický oblouk Vlídných tónů uzavřeme ještě jednou s táborskými Kings a jejich českobudějovickou rozhlasovou nahrávkou Shadoogie, právě instrumentálky Shadows.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související