Muzak – původně hudba do obchodů a veřejných zařízení, v přeneseném významu pohodové kulisové melodie

23. duben 2024

Jedním z mezinárodně známých termínů označujících neagresivní instrumentální kulisovou hudbu k příjemnému poslechu je muzak.  V prvním významu se jedná o americkou značku pokrývající hudbu jaksi na pozadí, která se hraje v obchodech a dalších veřejných zařízeních i s technickým zázemím. 

Letos uplyne devadesát let od vzniku společnosti Muzak LLC a sedmdesát roků od data, kdy si slovo muzak nechala registrovat jako ochrannou známku. Nejdříve ve Spojených státech, částečně kvůli dominanci firmy Muzak Holdings na trhu, se „muzak“ začal používat k označení většiny forem kulisové hudby bez ohledu na zdroj, což se pak rozšířilo dále do světa.

Přitom muzak se někdy používá i s jistým pejorativním přídechem. Také se pod tímto označením chápe hudba do výtahů, ačkoli firma Muzak Holdings, která byla po mnoho let nejznámějším dodavatelem tohoto druhu účelové hudby, nikdy muziku do výtahů nedodávala.

Po tomto stručném expozé zvolíme slůvko muzak v tom širším, přeneseném významu jako příjemnou, pohodovou kulisovou hudbu.

A nahrávky, které obsahuje půlhodinka Vlídných tónů, jsou muzakem v tom nejlepším. Mají svým vznikem a dobou leccos společného. Byly pořízeny na Britských ostrovech a vydány na legendárních spřízněných značkách Pye Records a Piccadilly především v šedesátých letech.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související