Vychutnejte si vyvrcholení masopustu ve speciálním hudebním výběru i s Karnevalem v Benátkách ve dvojím provedení

13. únor 2024

„Když je masopust na nákloňku, bývá největší veselost mezi lidmi… Tu se hoduje, pije, drží muzika, tanec, maškara a všeliké rozpustilé.“ Věta, kterou jsem si vypůjčil ze starých časů, naznačuje, že masopust vrcholí a konají se největší průvody.

Ulicemi prochází v několikakilometrovém průvodu tisíce pestrých masek, které doprovázejí desítky alegorických vozů, a je s tím vším spojená velká zábava. To se v současnosti týká mnohem více okolních německy mluvících zemí. U nás je ve městech spíše klid, a tak navodíme karnevalovou atmosféru alespoň výběrem instrumentálek pro dobrou náladu.

Nejprve to bude Manuel and The Music of The Mountains, což je pseudonym pro britského skladatele, aranžéra a kapelníka Geoffreyho Lova, který měl v padesátých a šedesátých letech úspěch s hudbou k easy listening, tedy příjemnému poslechu. A to jak pod pseudonymem, tak pod vlastním jménem.

To se týká rovněž alba Mountain Carnival, Horský karneval, i s titulní skladbou, s níž vstoupíme do dnešní karnevalové přehlídky Vlídných tónů. Dále se můžete těšit na Karneval v Benátkách, melodii propojenou s houslovým virtuosem Niccolou Paganinim, a to jednou s velmi populárním Mantovaniho orchestrem, podruhé s americkým kytaristou Alem Caiolou. A také na jednu z nejznámějších brazilských skladeb Brazil v podání orchestru Václava Hybše i na soubor Rondo Veneziano.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související