Podle etikety je naprosto nemístné žádat hosty, aby se na návštěvě zouvali

16. červen 2018

Co dělat, když nás někdo pozve na návštěvu a my nechceme přijmout? „Odmítnout je z hlediska etikety nemyslitelné. Proto oddaluji návštěvu, hledám důvody, proč nemohu přijít. Vždy vyjádřím optimismus, že to určitě někdy vyjde,“ říká odbornice na etiketu Alena Špačková.

Úloha hosta před návštěvou:

  • Radostně přijme pozvání – „To je úžasný nápad, těším se…“
  • Umí přijmout i oficiální písemnou pozvánku, například na kulaté výročí svatby. Pokud je na pozvánce telefonní číslo, stačí telefonicky. „Přijímejme pozvání co nejdřív. Souciťme s hostiteli, protože oni připravují velkou akci,“ připomíná Alena Špačková.
  • Když slíbí, že přijde, musí přijít!

Co si obléci na návštěvu?

Vše musí být čisté, host upravený. Oblečení volíme denní, nebo večerní podle toho, zda jsme pozváni na oběd, nebo na večeři.

Na návštěvu nechoďte přesně v domluvený čas, raději o deset minut později

Návštěva

Pokud chcete s druhým člověkem pobýt, chcete s ním prožít společnou chvíli a cítíte, že i on by měl zájem, můžete ho pozvat na návštěvu. I k té se vztahuje řada pravidel etikety.

„Určitě nechoďte ve sportovním, nehodí se krátké šortky. Také na zahradní slavnost neboli garden party máme přijít ve slavnostnějším oblečení,“ připomíná odbornice na etiketu Alena Špačková.

„Nemusí to být zdobné krajkové šaty, ale měly to být šaty, muži nemusí mít kravatu, ale měli by být košili a určitě ne tričko s reklamním nápisem,“ doplňuje.

Boty se nezouvají, papuče na přezutí se nenabízejí!

„Dneska by i v našich poměrech hosta zaskočilo, kdybychom chtěli, aby se zul, aby žena v koktejlkách najednou byla jen v punčochách. Pokud nejsme v Japonsku a nesedáme si na koberec, tak je to naprosto nemístné a nepatřičné. Ani papuče se nenabízejí,“ zdůrazňuje Alena Špačková.

Kultivovaný host si nese v zimě svou obuv na přezutí, případně zajede autem až ke vchodu. Dovnitř musí jít v čistých botách. Hostitel dá na rohožku mokrý hadr.

Spustit audio

Související