Mirka Nezvalová: Slavná vejce

29. březen 2024

Dnes je Velký pátek, čas, kdy se jednou za rok otevírají skryté poklady. Napadlo vás někdy, že když rozklepnete vajíčko – nejznámější symbol Velikonoc – je to vlastně takový malý poklad ukrytý ve skořápce?

Mýty o tom, že vaječný žloutek není zdravý kvůli cholesterolu, tak ty byly už dávno vyvráceny. Naopak, zjistilo se, že je to velmi cenná potravina.

Nebudu vás teď unavovat výčtem všech vitamínů, minerálů a dalších prospěšností, které obyčejné vajíčko obsahuje, ale třeba pro lidský mozek jsou velmi důležité choliny.

Vajíčka prostě k času velikonočnímu patří a já zase neodolám připomenout svoji babičku Justýnu, se kterou jsem právě na Velký pátek vyfukovala obsah skořápek, abychom je měly připravené na tvoření kraslic.

Bílek se v míse mísil se žloutkem a já foukala a foukala, aby ve skořápce už nic nezůstalo. Obsah té vaječné mísy se pak stal základem sekanice neboli hlavičky, do níž jsme ještě musely natrhat mladé kopřivy, pak se přidaly zbylé ingredience, aby na konci po upečení byla úžasná velikonoční chuť.

Jsem už mnohá léta vášnivou sběratelkou kuchařek a nedávno jsem si pořídila další s názvem Slavná vejce. Spoustu receptů už sice znám, ale mnohé mi zase otevřely cestičku k dalším experimentům.

Znáte třeba šakšuku? Nebo turecký slaný koláč pide, kde je hlavní dominantou vejce ve stylu volského oka? Já ne a rozhodně ho vyzkouším.

Co už připravit umím, je slavné vejce Benedikt. Onehdá jsem ho na chalupě zvládla podle internetu na první pokus kvůli dospívajícímu vnukovi Danovi. Doporučila mu ho totiž jeho florbalová trenérka jako skvělou snídani pro kondici. Babi, dobrý, ale to bych musel vstávat nejmíň o hoďku dřív, abych to stihnul, konstatoval a nadále zůstal u vloček s jogurtem.

Užijte si čas velikonoční a vězte, že vejce v sobě nesou vše potřebné, aby z nich mohl vzniknout nový život. Tak si vy ten svůj rozhodně užijte.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Ztracená kniha

    Před více než padesáti lety jsem si koupila román od francouzské spisovatelky Marguerity Durasové, byl ve slovenštině, takže Námorník z Gibraltaru.

  • Mirka Nezvalová: Zapomenutý pařez

    Znáte pohádku Františka Hrubína o Otesánkovi? O tom, jak šel tatínek do lesa, že si kloučka vytesá a najednou – kořínky se nadzvednou a pařízek rozběhne se.

  • Mirka Nezvalová: Kytky z lásky

    Ráda dostávám kytky a těším se z jejich vůně a barev. A nejraději mám ty od svého muže. S nadšením je přijímám a vím, že přemýšlel o tom, jestli mi udělá radost.