Lehněte si na karimatku a koukejte v noci na východ a jih. Srpnovou oblohu zdobí meteorický roj

13. srpen 2023

Na noc z 12. na 13. srpna letos připadlo maximum meteorického roje Perseidy. Pokud jste prolétávající meteory zatím nesledovali, máte příležitost ještě po několik následujících nocí. Jak totiž uvádí jihočeská astronomka Jana Tichá, maximum roje není úplně ostré, ale protahuje se do několika nocí.

Ke sledování meteorů není potřeba dalekohled. „Ty jasnější a krásné, které stojí za pozorování, jsou vidět pouhým okem, ideálně v místech bez velkého světelného znečištění. Vezměte si karimatku, lehátko někam do přírody a koukejte nad sebe na nebeskou klenbu,“ radí Jana Tichá.

Nejlepší je podle ní dívat se během noci směrem k východu a pak k jihu. „Perseidy zdánlivě vylétávají ze souhvězdí Persea, to teď v srpnu vychází až později, takže kolem půlnoci ho vidíme na východě a pak putuje směrem k jihu,“ líčí.

Termínem meteor se označuje světelná stopa na obloze, která vzniká, když do zemské atmosféry vlétne drobné zrnko prachu z komety. „Třením o atmosféru zrníčko vlastně hoří, laicky řečeno, a vytvoří tu světelnou stopu. Ono se sice vzletně říká, že meteory jsou padající hvězdy, ale vlastně to s hvězdami nemá nic společného. Jsou to větší a menší prachová zrnka vytroušená z komety,“ dodává astronomka.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.