Kateřina Bolechová: Vombat

11. květen 2022

Při slově vombat asi mnozí z vás netuší o čem je řeč. Ani já jsem
netušila, ale před mnoha lety jsem pracovala s Australankou, jmenovala
se Karen. Bavily jsme se o lecčems a mimo jiné i o zvířatech.

To, že v Austrálii žijí klokani a koaly, jsem samozřejmě věděla. Ovšem, že tam
žije něco, co se jmenuje vombat, byla pro mne naprostá novinka. A Karen mi o tom tvorovi, který svým vzhledem připomíná veliké morče, často vyprávěla, a to velmi barvitě.

Vačnatec, který si rád hloubí nory, má trus v podobě krychle, se dá také celkem dobře ochočit. Tohle zvířátko si hned získalo moje sympatie.

A tak mi Karen, když odjížděla zpátky do Austrálie, slíbila, že mi pošle vombata alespoň plyšového. Čas utíkal a já na její slib dávno zapomněla. Až jednoho dne u mých dveří zazvonila pošťačka a podávala mi měkký balíček.

Plyšový vombat, který letěl přes půlku zeměkoule, aby se ke mně dostal! Měla jsem obrovskou radost.

Pokud chcete vidět vombata živého, vydejte se třeba do pražské zoo, tam našel svůj domov vůbec první sameček v České republice, jmenuje se Cooper a časem k němu jistě přibyde nějaká vombatí slečna.

Vidět na vlastní oči právě tohle zvíře bude jistě skvělý zážitek a to nejen proto, že je vskutku roztomilý, ale i proto, že jeho původní domov voní neskutečnou dálkou.

autor: Kateřina Bolechová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Kateřina Bolechová: Tichá zóna

    Pendolinem jsem jela jen párkrát v životě, naposledy z Ostravy do Prahy. Co se týče koupě jízdenek, jsem celkem staromilec, takže preferuji klasický způsob, u okénka.

  • Kateřina Bolechová: Diety

    Diety se nacházejí v úplně jiném modu než za mých mladých let. To byla větší divočina. Dnes existují výživoví poradci, což ale neznamená, že bychom se zbavili experimentů.

  • Kateřina Bolechová Nákupní vozíky

    Určitě se to mnohým z vás už stalo. Někde v supermarketu odstavíte vozík, po chvilce se ho znovu chopíte a zjistíte, že se na vás směje květák, který rozhodně není váš.