Kateřina Bolechová: Diety

4. leden 2022

Diety se nacházejí v úplně jiném modu než za mých mladých let. To byla větší divočina. Dnes existují výživoví poradci, kteří vám sestaví jídelníček přímo na míru, změří vám tuk a spoustu jiných věcí, což ovšem neznamená, že bychom se v dietách zbavili různých experimentů.

I já jsem kdysi patřila k velkým dietářkám a opravdu leccos jsem vyzkoušela. O dietách jsem slyšela hodně věcí a mezi lidmi většinou kolovala nějaká ta fakt zaručená a účinná, sice měla většinou jojo efekt, ale co na tom.

Vzpomínám si, že jsem držela například tehdy populární dietu Lenky Kořínkové, jednalo se víceméně o dělenou stravu. Podařilo se mi tehdy shodit asi deset kilo, což bylo fajn a nestálo mě to prakticky žádnou fyzickou námahu, jen si správně dělit potraviny.

Vzpomínám, že před svatbou jedné kamarádky jsem přistoupila k drastickému postupu. Měla jsem nové šaty a ty si žádaly obstojnou figuru, alespoň to jsem si myslela.

Dostala jsem tip na takzvanou půlkilovou dietu. Tuším, že se držela pouze týden. První den bylo půl kila párků, další den půl kila tvrdého sýra, pak brambor, vařeného hovězího a ještě dalších věcí. Po týdnu jsem vplula do šatů, no vážně radost pohledět. Neuvěřitelných pět kilo dole, a to za týden.

Na svatbě jsem splácala páté přes deváté, zkrátka jako utržená ze řetězu. Samozřejmě, že mi pak bylo pořádně zle a dobře mi tak. A jestli vás napadlo, zda jsem měla při předchozí půlkilové dietě hlad, tak musím říct, že celkem ano. Jen ten tvrdý sýr. Věřte, nevěřte ani za celý den ho nezdoláte, i kdyby vám měl lézt ušima.

autor: Kateřina Bolechová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.