Jiří Březina starší: O umění vyhazovat věci

18. září 2023

Zbavovat se nepotřebných věcí je nepochybně umění. Sám ho neovládám, což mi naštěstí nebrání o problému zasvěceně mluvit.

Nepotřebnými věcmi myslím opravdu věci, které nemají jinou vadu, než že je už nepotřebuju. Nemyslím věci nefunkční a neopravitelné, ani oblečení, které už na sebe nenarvu. Tam je likvidační proces jednodušší a odhodlání k němu se hledá snáz.

Nepotřebnými myslím věci, kterým nic nechybí a sloužily by dál, jen pro to už jaksi nejsou podmínky. Změnil se svět, změnili jsme se my, chceme víc nebo nemáme čas.

Pro takové věci se užívá termín morálně zastaralé, ale tohle označení nemám rád. Není nic nemorálního na tom, že se objevil chytrý mobil. Vaše skvělá tlačítková NOKIA by vám sloužila dál a nepotřebovala by každý den nabíjet. Ale lákání té nové hračky je příliš veliké a vy tu stojíte nad plně funkčním telefonem s originální krabičkou a nevíte, co s ním.

Nebo moje analogové foťáky. Zrcadlovka na kinofilm mi spadla při jízdě na kole a nebyla to její chyba. Bez pouzdra, jen tak. Poskakovala za mnou po asfaltu mnoho nekonečných vteřin, a když jsem ji zvedl, abych se rozloučil, nebylo jí až na pár miniaturních odřenin vůbec nic. Najděte digitál, který by po takovém zážitku stálo za to sbírat. Ta zrcadlovka ale fotila ještě léta poté a fotila by i dnes.

Jenže nefotí. Zdánlivě tomu nic nebrání, veškerou výbavu stále mám a namíchat vývojku bych také zvládl. Jenže už se nedokážu po návratu z dovolené na dva dny zavřít do tmy a vyrobit tam z dvaceti filmů sedm set fotek, to vše za pár tisíc. O tuhle zábavu mě připravil ten digitální prevít, který totéž udělá instantně sám a ještě k tomu zadarmo.

Ty analogové veterány na film už asi nepoužiju, ale za nic je nedokážu vyhodit. Snad rozumíte.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.