Jiří Březina starší: Jak se nezbavovat knížek

21. srpen 2023

Běh domácnosti před nás staví spoustu úkolů, se kterými se musíme vyrovnat. Jeden z nejtěžších nese nadpis „Musíme se zbavit nějakých knih“.

O jeho naléhavosti není pochyb. Po desetiletích nadšeného nakupování jsou knihy všude. Objemem přesahují vše ostatní, co se v bytě nachází, takže vlastně žijete v jednom regálu vlastní knihovny a ten se stále zmenšuje.

Cíl je tedy jasný. Loď vašeho odhodlání ale najede na mělčinu s otázkou „...a kterých vlastně?“

Jasných kandidátů je minimum. Knihy jste nekupovali na metry, vybírali jste si je, a jejich čtení vám přineslo zážitky nebo poučení a sebralo spoustu času. O penězích za nákup nemluvím. Máte je rádi, rozhodně naprostou většinu z nich. A teď je začněte házet na hromadu jako vyděděnce, pro které nemáte místo.

Jsou tam knihy, které jste četli několikrát a rádi se k nim vracíte. Ty samozřejmě nepřipadají v úvahu.

Pak jsou tam knihy, které jste četli jednou, ale s potěšením, které byste si mohli chtít zopakovat. Přece je nevyhodíte.

Jako vyložení kandidáti na sestup vypadají knihy, které jste odložili nedočtené, protože vás nechytly. Jenže ve vás vrtá pochybnost, jestli vás třeba nezastihly ve špatné náladě. Třeba byste jim dnes přišli na chuť. K tomu se přidává zvědavost, jak to vlastně dopadlo?

Pak jsou tu staré technické příručky. Technika letí dopředu a tak z nich neplatí už skoro nic. Snad jen to, že měď vede elektřinu. Ale ty ohmatané brožury vám připomínají nadšení, se kterým jste se kdysi prokousávali novými obory, a když je otevřete, jako byste zapnuli stroj času. Mnohé z nich jsou navíc daleko lépe napsané než ty dnešní. Zaslouží si skončit v knižním masovém hrobě?

Vyhození mnoha knih komplikuje fakt, že dárky se nevyhazují.

A tak se sloupek odsouzenců, které jste vytřídili v prvním odhodlání, pomalu zmenšuje, až se stane menší, než sloupek knih, které jste mezitím stačili nakoupit.

Příště to musíte udělat líp.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.