Jiří Březina starší: Ptačí invaze

14. srpen 2023

U nás na budějovickém sídlišti Máj stále přibývá ptáků. Je to úplná invaze! Ovšem invaze pozvolná, plná opatrného rozhlížení se a především nekrvavá.

Souvisí nejspíš s růstem stromů a keřů a snad také s váhavým ústupem od zběsilého vyholování trávníků na milimetrové strniště. V posledních letech zůstává část travnatých ploch neposekaných a tak ptákům přibývá potravy, hmyzu i semen. Možná časem na budějovickou radnici dorazí i zásada „v květnu se neseká“.

Letos především znovu přibylo holubů hřivnáčů. Nedávno nám jeden pár chvíli seděl na balkoně a mohl jsem tyhle obry obdivovat zblízka. Zdálky si je snad můžete splést s běžným holubem, ale hřivnáč je velký spíš jako kachna.

Hřivnáči přibývají na sídlišti každým rokem, ale větší překvapení nám letos zařídily kvíčaly. Tyhle ptáky pamatuju z mládí od nás ze vsi. Když se zima opravdu povedla a mrazy byly největší, přilétaly kvíčaly v hejnech a obíraly jeřabiny u nás před domem. V létě jsem je nikdy neviděl. A najednou je jich plný Máj, početností možná předstihly své bratrance kosy a jedna rodina se usadila v keři rovnou u našeho vchodu. Když se mláďata postavila na nohy a matka rychle pobíhala po trávníku, aby jim stačila dodávat žížaly, byl to pohled pro bohy.

Na sídlišti přibývá i poštolek, ostatně jedna sedí i teď na okně kousek ode mě. Poštolčí páry pročesávají sídliště a neúnavně hledají jakékoli místo vhodné k hnízdění. Bohužel na paneláku takových míst není mnoho. Kdybychom jim rozvěsili pár vhodných truhlíků, nemuseli by zoufalí zemědělci rozhazovat po polích jed.

Někteří lidé ovšem nemají ptáky rádi, protože je ráno budí. Ptáci si nemohou dovolit spát do oběda, ale přesto bychom za tyhle sousedy měli být vděční. Jejich zpěv je pořád lepší než hučení aut a burácení motorek. A hlavně nám jejich přítomnost potvrzuje, že se tu ještě pořád dá žít.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.