Jihočeské domovy pro seniory podávají třetí dávky vakcín proti covidu klientům i zaměstnancům

3. listopad 2021 15:53

Většina klientů i zaměstnanců v domovech pro seniory na jihu Čech už dostala třetí dávku vakcíny proti covidu-19. Podle pravidel ministerstva zdravotnictví se může aplikovat těm, kterým od druhé dávky uplynulo šest měsíců.

Například v českobudějovickém Domově pro seniory Máj zahájili podávání třetích dávek tento týden. Týká se to zaměstnanců a klientů, kteří o to mají zájem.

„Probíhá to zcela stejně jako u prvních a druhých dávek. Vytvořili jsme seznam klientů, u kterých uplynulo alespoň šest měsíců od druhé dávky, a přes koordinátora očkování jsme se domluvili a vyzvedli vakcíny,“ popisuje ředitelka domova Petra Zimmelová.

Čtěte také

Zájem je podle ní o trochu nižší než u předchozích dávek. „Řekněme, že je to dáno i komplikovanou medializací těch třetích dávek. Řada klientů i personálu covid prodělala, nechali se dvakrát očkovat, nechali si zjistit hladinu protilátek a ještě se úplně necítí, že by potřebovali třetí dávku. Musím ale říct, že pokles je v řádu jednotek procent,“ uvádí.

V sociálních zařízeních, která zřizuje Jihočeský kraj, je naopak zájem o očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 relativně vysoký. „Týká se to hlavně starších lidí. Řekl bych, že to je dané i tím, že lidé tohoto věku jsou takoví disciplinovaní. Procento proočkovanosti je opravdu na velmi slušné úrovni,“ říká krajský koordinátor pro očkování Petr Studenovský.

Nárok na třetí dávku vakcíny má každý, kdo druhou dávku absolvoval před šesti měsíci. Hejtman Martin Kuba teď lidem doporučuje, aby se na třetí dávku objednávali u svého praktického lékaře. Podle něj je to nejjednodušší cesta, protože není třeba se někde registrovat a lékař by měl být schopný vakcínu zajistit.

Spustit audio

Související