Lidé ohrožení těžkým průběhem onemocnění covid-19 mohou dostat monoklonální protilátky ve všech jihočeských nemocnicích

3. listopad 2021 07:16

Monoklonální protilátky chrání rizikové pacienty s onemocněním covid-19 před těžkým průběhem nemoci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzval, aby si lidé po pozitivním testu na koronavirus o jejich předepsání sami svým praktickým lékařům říkali. V Jihočeském kraji jsou všechny nemocnice připravené protilátky vybraným pacientům podat.

V jindřichohradecké nemocnici zdravotníci aplikují monoklonální protilátky vybraným pacientům s onemocněním covid-19 od 18. října. „V současnosti jsou to už i pacienti, kteří byli očkováni, protože vidíme, že u těch, kteří byli očkováni počátkem roku, protilátky v těle klesají,“ uvádí primář urgentního příjmu Filip Řeřicha.

Monoklonální protilátky musejí zdravotníci podat ještě před tím, než se u pacienta onemocnění plně rozvine, nejpozději do deseti dnů od prvních příznaků. Lék je určený rizikovým pacientům, jejich zdravotní stav i prognózu vývoje onemocnění koronavirem musí posoudit lékař.

Čtěte také

V jindřichohradecké nemocnici zatím podali 24 infuzí s monoklonálními protilátkami. U dalších dvanácti pacientů už se ale onemocnění natolik rozvinulo, že je zdravotníci hospitalizovali.

„Většinou děláme rentgenový snímek, protože něco slyšíme a něco vidíme. Kolikrát jsme byli i překvapeni, že poslechově je nález na plicích minimální a na rentgenu jsou takzvané infiltráty, v podstatě zápaly plic. Někdy musíme rozhodnout, že pacient je covidem už natolik postižený, že musí zůstat v nemocnici, protože bude potřebovat nějakou podporu,“ dodává Filip Řeřicha.

Po aplikaci infuze s protilátkami zdravotníci pacienty dál nekontrolují, žádají je ale o zpětnou vazbu. Všech 24 lidí, kteří v jindřichohradecké nemocnici terapii podstoupili, zdravotníkům s odstupem tří dnů potvrdilo, že se jejich obtíže zmírnily.

Spustit audio

Související