Hana Hosnedlová: Opálová horečka

28. září 2023

Každý z nás asi někdy četl nějakou knížku o „zlaté horečce“ nebo viděl film. I mě postihla, když jsem byla kdysi s kamarádkou v Severní Americe, přímo na Yukonu, v místech starých opuštěných nalezišť.

Ale štěstí nám tehdy příliš nepřálo. Své zklamání jsme však mohly pak zaplácnout zakoupením malého medailonku s několika zrnky zlata.

A znovu jsme do toho spadly při cestě po Austrálii, když jsme v rozpálené poušti navštívily známé naleziště opálů – městečko Coober Pedy.  Opály se tam – ať už průmyslově nebo soukromě – těží pod zemí. A v podzemí se odehrává i veškerý běžný život. Jediný kostel najdeme na povrchu.

Pod zemí jsou normální obydlí obyvatel, ale i celkem luxusní sídla, protože jedině tam lze udržet konstantní teplotu kolem 21 stupňů. 

Po prohlídce městečka jsme zamířily k velké hromadě hlušiny, kam se vyvážel vytříděný odpad z opálových dolů. Kdokoli si tu může zkusit své štěstí. Běžně lze totiž ve vyvezených kamenech najít malé kousky opálů nebo aspoň jejich plátky či žilky. Říká se tomu noodlování.

Zkusily jsme to i my a musím přiznat, že nás to nečekaně chytilo. Nebyly jsme s kamarádkou k odtržení, a čím víc přibývaly v našich mošničkách drobné nálezy, tím víc jsme se snažily najít další.

Neodradil nás ani déšť. Hnulo s námi teprve troubení řidiče auta, které jsme nemohly ignorovat, protože jinak bychom se z pouště těžko dostávaly. Tak vidíte, jak je snadné propadnout opálové horečce.

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Pozadí

    Spousta žen není spokojena se svým tělem. Něco se jim zdá malé, něco zase příliš velké. Největší se jim dost často zdá jejich pozadí.

  • Hana Hosnedlová: Vlaštovky

    Jako malí jsme s nastupujícím začátkem školního roku měli spojené dva ukazatele z přírody, které jsme vždy bedlivě sledovali.

  • Hana Hosnedlová: Pavouci

    Každý má ve svém osobním deníku stránku s názvem Co nesnáším, čeho se bojím. Já se bojím hlavně živočichů, tedy některých.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.