Hana Hosnedlová: Vlaštovky

12. září 2023

Jako malí jsme s nastupujícím začátkem školního roku měli spojené dva ukazatele z přírody, které jsme vždy bedlivě sledovali. A to, když zčervenaly jeřabiny na stromech a na drátech elektrického vedení se začaly houfovat vlaštovky. Jako noty na drátěné osnově.

S vlaštovkami jsme vlastně prožívali celé jaro a léto. Přilétaly jako poslové jara a s neměnnou pravidelností si stavěly hnízdo na krytu žárovky na našem WC, umístěném v mezipatře vilky, kde jsme bydleli.

Sice jsme museli obden uklízet binec, který tihle ptáčkové v malé místnůstce nadělali, a občas se potýkat s různým hmyzem, který jim upadl, když krmili mladé, ale nikdy jsme ani nepomysleli na to, abychom jim tam zamezili přístup.

Naopak znovu a znovu jsme se těšili z jejich příletu, z jejich švitoření, z počtu hladových zobáčků v hnízdě... 

Vždycky jsem obdivovala tyhle drobné černobílé ptáky, kteří připomínali rychle letící šipku, co všechno dokázali, než se přepravili k nám, aby se usídlili pod naší střechou. Přeletěli poušť, bez jediného zastavení přes moře, zdolali okolo 10 000 kilometrů dlouhou pouť, aby znovu a znovu neomylně našli náš dům a místečko pro ně připravené.

A to nemluvím o tom, kolik much a jiného nepříjemného hmyzu denně sezobali, aby nasytili sebe i své potomstvo v hnízdě. Jak jsem si kdysi kdesi přečetla, takový párek vlaštovek dokáže zdolat denně až sedmnáct set much a komárů.

Ale vlaštovky byly pro mne také symbolem volnosti a vždycky mi bylo trochu smutno, když odlétaly. Jako by s sebou odnášely bezstarostnost léta a možná i kousek našeho života s nimi...

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Pavouci

    Každý má ve svém osobním deníku stránku s názvem Co nesnáším, čeho se bojím. Já se bojím hlavně živočichů, tedy některých.

  • Hana Hosnedlová: Smysly

    Nedávno jsme se s kamarádkami bavily o tom, který z našich smyslů bychom dokázaly oželet, kdybychom byly nuceny volit. Nejčastěji se na seznamu objevoval hmat a čich.

  • Hana Hosnedlová: Letokruhy

    Před pár týdny jsem se vrátila z Kanady, ze setkání českých a slovenských trampů z celého světa, tentokrát poprvé pořádaném pod názvem Kanadské letokruhy.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.