Důležitým okamžikem byla pro Václava Neckáře v jeho začátcích návštěva koncertu Evy Olmerové

23. říjen 2023

Na 23. října připadají osmdesátiny zpěváka, ale i herce Václava Neckáře, fenoménu české pop music posledních takřka šedesáti let. To je svrchovaně náležitý důvod věnovat mu půlhodinku pod Světly ramp.

Kdybychom se měli v krátkosti vydat po stopách Neckářova raného mládí, bylo by možná dobré říci, že tento zpěvák se vydal na životní pouť v Praze, avšak mládí prožil v severočeském Ústí nad Labem, kde vystudoval tehdejší střední všeobecně vzdělávací školu.

Hudba a divadlo byly takříkajíc organickou součástí rodinného života Neckářových. Otec jako zpěvák a tanečník absolvoval dokonce dvě sezóny v Osvobozeném divadle, maminka byla hospodářskou ředitelkou opery v Ústí nad Labem. Nelze se tedy divit, že Václav už jako dítě zpíval ve sboru v opeře.

O několik roků mladší bratr Jan vynikl jako muzikant, autor i kapelník. Václav se zkoušel dostat na DAMU a po neúspěchu na nějaký čas zakotvil jako elév v divadle v Mostě. Pak následovalo Neckářovo působení v plzeňském divadélku Alfa mezi léty 1964 a 65.

Čtěte také

Co se týče vztahu k rokenrolu, neboli bigbítu, jak se v Čechách onehdy říkávalo, tak hlavním impulsem byla podle slov Václava Neckáře návštěva koncertu Evy Olmerové doprovázené populární kapelou Mefisto a zpívající velký hit Kanaďana Paula Anky Crazy Love, Bláznivá láska.

Takto pro pořad Světla ramp Václav Neckář vzpomínal: „Je pravda, že Crazy Love tehdy Eva Olmerová zpívala v Mostě a třikrát tu písničku musela opakovat. Upřímně řečeno, byl to pro mě, jako mladého kluka, ohromný zážitek, jak tu baladu hluboce procítila. Až později jsem zjistil, že tu píseň po světě proslavil kanadský zpěvák Paul Anka, kterého jsem pak viděl živě v Praze na výstavišti. Musím však říci, že podle mého Eva Olmerová Crazy Love zpívala nejlíp.“

Crazy Love zazní v podání Václava Neckáře, kromě dalších písniček, ve vzpomínkovém pořadu Světla ramp.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související