Zvědavost. Drama Ludvíka Kundery o vztahových hrách a intrikách

16. březen 2024

V roce 1964 napsal básník, překladatel, esejista a dramatik rozhlasovou hru Zvědavost. Hlavní hrdinkou je mladá žena, která ze zvědavosti rozpoutává zvláštní hry s muži ze svého okolí. Potíž nastane v okamžiku, kdy muži začnou její počínání brát vážně. Velkou hereckou příležitost v inscenaci dostala Jaroslava Adamová, která pro nepříliš sympatickou hlavní hrdinku našla velmi civilní a osobní tón. I velkou dávku pochopení…Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Alexandra (Jaroslava Adamová), Recitátor (Luděk Munzar), Pan Senecký (František Hanus), Jeho žena (Slávka Budínová), Teta (Jaroslava Drmlová), Farář (Karel Kastner), Fořt (Zdeněk Dítě), Jeho žena (Taťana Vavřincová), Vedoucí (Jiří Hurta), Jeho žena (Štěpánka Holečková), Sentimentldžony (Milan Mach) a další
Dramaturgie: Karel Tachovský
Režie: Ludvík Pompe
Natočeno: 1964

Komorní etuda Zvědavost byla Kunderovou rozhlasovou prvotinou, je proto pozoruhodné, v kolika zvukových rovinách ji autor rozehrává. Tou první je Alexandřino vyprávění, v další rovině se odehrávají situace, které si mladá žena připomíná. Zvláštní místo má pak v celkové kompozici recitátor, který se do hry dostává prostřednictvím rozhlasového vysílání puštěného v hospodě, kde Alexandra obsluhuje. Verše, které recitátor pronáší, velmi volně komentují děj a vstupují do zvláštního vztahu se smutně banálními milostnými eskapádami vypravěčky.

Jaroslava Adamová, jedna z nejvýraznějších hereckých osobností poválečné generace se narodila 15. března roku 1925. Příští rok touto dobou si budeme připomínat její nedožité 100. narozeniny.

Spustit audio

Související