Zuzana Sílová: Interview. Komorní rozhlasová hra o minulosti, která měla být zapomenuta

12. březen 2024

Herecké umění odjakživa přinášelo pomíjivou slávu. Z velkých výkonů na jevišti zůstalo někdejším divadelním hvězdám často jen pár fotek a výstřižků s dobovými kritikami, jinak nic. Podobně opomenutá se může cítit i Sára... Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Růženka (Antonie Hegerlíková), Monika (Tereza Bebarová) a Sára (Jaroslava Adamová)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Otakar Kosek
Natočeno: 2000

Sára byla členka souboru předního pražského divadla, dnes je důchodkyně žijící se svou o pár let starší sestrou Růženkou. A přece se najednou u jejích dveří objeví mladá reportérka, která by s herečkou chtěla udělat interview. Jenže události, které ji zajímají, se děly spíš v zákulisí než na divadelních prknech. A souvisely s tísnivou politickou atmosférou 50. let.

Autorka rozhlasové hry, divadelní pedagožka a kritička Zuzana Sílová působila několik let jako dramaturgyně Divadla na Vinohradech. V komorní rozhlasové hře Interview se volně vztahuje ke dvěma kauzám, které na začátku 50. let tragicky zasáhly soubor této pražské scény. Jednak k uvěznění herečky Jiřiny Štěpničkové po jejím nezdařeném pokusu o útěk za hranice a pak k sebevraždě významného českého režiséra Jiřího Frejky. 

Postavy stárnoucích sester Růženky a Sáry si před mikrofonem zahrály Antonie Hegerlíková a Jaroslava Adamová, obě měly jako bývalé herečky vinohradského divadla s inkriminovanou dobou osobní zkušenosti. Roli začínající a ambiciózní redaktorky Moniky svěřil režisér Otakar Kosek Tereze Bebarové.

Spustit audio

Související