Život nekončí odchodem do důchodu, říká Milena Hesová, předsedkyně Krajské Rady seniorů Olomouckého kraje

Drží se hesla: Aktivní zdravé stárnutí. „Senioři nechtějí být sami, chtějí se setkávat a družit. Když jim nabídnete vzdělávací, kulturní nebo sportovní aktivity, tak je to pro ně navíc motivační,“ vysvětluje Milena Hesová.

Vystudovala pedagogickou školu, pracovala s malými dětmi. S manželem se na mnoho let v Karlově pod Pradědem, kde provozovali horskou chatu pro šedesát lidí, zařadili mezi tzv. boudaře. Vyzkoušela si také komunální politiku. V obci Jívová založila seniorský spolek, který získal titul Nejlepší klub roku 2015.

Pokora, úcta a slušnost jsou v kontaktu se seniory nesmírně důležité.
Milena Hesová

„Pokora, úcta a slušnost jsou v kontaktu se seniory nesmírně důležité,“ prohlašuje Milena Hesová, která je místopředsedkyní Rady seniorů České republiky a autorkou řady úspěšných projektů. Např. Krajských sportovních her, soutěže Babička roku a především Táborových škol v přírodě pro seniory, které letos proběhnou na začátku června v Čekyni u Přerova. „Jsme v Olomouckém kraji jediní, kdo je pořádá,“ doplňuje.

Milena Hesová se snaží dostat lidi z letargie, aktivovat je a motivovat. „To, co dělám, není práce, je to poslání,“ konstatuje.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.