Zapomněli jsme, že válka se děje tady i teď. Poslechněte si dokument z Ukrajiny o tom, jak snadno si lze na konflikt zvyknout

23. únor 2024

Protiraketový poplach rozeznívající se každou noc, válkou zničené ulice, budovy, trosky vojenské techniky nebo pohřeb padlých vojáků. Toho všeho je autor dokumentu Když to spadne, tak to spadne Zdeněk Chaloupka svědkem na cestě po válkou zasažené Ukrajině. Do země se vydal v době, kdy od dezinformátorů zaznívá, že se na Ukrajině žije normálně a že tam v podstatě žádná válka není. Jak snadno si lze na válku zvyknout? Co se skrývá pod povrchem zdánlivě normální každodennosti?

Cestou na Ukrajinu potkává Zdeněk Chaloupka ve vlaku dívku Karinu, která se vrací do rodného Kremenčuku. „Když žiješ v prostředí, kde ti každý den může něco spadnout na hlavu, tak si na to prostě zvykneš,“ říká mu. První protiletecký poplach zažívá Chaloupka hned ve Lvově na západě Ukrajiny. Místní sice neznepokojuje, přestože i na Lvov dřív rakety dopadly.

Název dokumentu: Když to spadne, tak to spadne
Autor: Zdeněk Chaloupka
Dramaturgie: Jakub Horáček
Mistr zvuku: Radim Dlesk
V českém znění účinkovali: Daniel Bambas, Lukáš Král, Lucie Pernetová a Anežka Šťastná

„Spal jsem a probudila mě rána. Jako kdyby o patro výše někomu něco těžkého upadlo. Vzbudil jsem se, pes začal štěkat, ale jak jsem byl rozespalý, nedošlo mi, co se stalo, a spal jsem dál,“ vzpomíná taxikář Oleksij. Autora dokumentu přivezl k obytnému bloku nedaleko centra Lvova, který v červenci 2023 zasáhla ruská raketa.

Z Lvova zamířil Chaloupka do Mykolajiva, který se nevyhnul značnému ruskému odstřelování, a také do Kyjeva. Tam se setkal s novinářkou Lenou, se kterou mluví o dopadech války a neustálé hrozby bombardování na duševní zdraví. „Nebojím se, ale nemohu spát, protože je to hlasité. A když člověk dlouho nespí, je to katastrofa. Začíná se hádat s ostatními, být naštvaný, brečet… A když se to děje všem kolem tebe, je to psycho. Představ si město, kde žijí miliony lidí a nikdo z nich nespí,“ říká.

Jaký to je pocit, když někoho každou noc budí sirény? Lze něco takového vůbec přijmout jako běžnou součást života? A proč některé Ukrajince a Ukrajinky stíhá pocit viny? Poslechněte si celý dokument Zdeňka Chaloupky Když to spadne, tak to spadne.  

autor: Zdeněk Chaloupka
Spustit audio

Související