Vánoce na pražské Čtyřce. Nezapomenutelné figurky pražského podsvětí a policejní rada Josef Vaňásek

Na Štědrý den chce sloužit málokdo. Nejinak tomu bylo i na policejním komisařství zvaném pražská Čtyřka. V roce 1935 padl černý Petr na policejního radu Josefa Vaňáska a inspektora Jana Mrvíka.

Odborná spolupráce: Miloš Vaněček
Účinkují: Dušan Sitek, Igor Bareš, Michal Zelenka, Lenka Zbranková, Kryštof Krhovják, Mikuláš Převrátil, Martin Písařík, Ivan Jiřík, Jan Teplý ml., Eva Kodešová
Napsala: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 23. 12. 2020
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Výhodou služby v tak slavnostní den je, že se málokdy něco semele. A tak ožívají dávno zaprášené kriminální příběhy. Jako například ten o kasařské rodině Vopršalových.

V rodině Vopršalových kradli všichni. Nejvíce se jim dařilo před válkou. Kradla Tonka Vopršalová i její muž Rudolf. Známý kasař byl i švagr Vašek. A široké příbuzenstvo je krylo.

Vrchní policejní rada Josef Vaňásek ve své kanceláři

Co skrývalo miminko?

Rodina měla svůj způsob nabourávání kas, vrtali vždycky do trojúhelníku. Přestože každý nástroj použitý pachatelem zanechává stopy, kasařské náčiní rodiny Vopršalových nemohli komisaři pověření případem dlouho najít.

Až jednou při domovní prohlídce u Vopršalových policejní rada Josef Vaňásek zavětřil. Proč ten dvouměsíční Rudánek tak moc pláče? A proč Tonka Vopršalová tvrdí, že za to mohou rostoucí zoubky?

Malé dítě ale netrápily nateklé dásně. V peřince ho tlačily šperháky, majzlíky, a dokonce i malá vrtačka. Náčiní, s kterým byla vyloupena kasa Pojišťovny Slavia.

Malý Rudolf na sebe ale komisaře pražské Čtyřky upozornil i o patnáct let později...

autoři: Bronislava Janečková , opa
Spustit audio

Související