V Česku chybí řemeslníci

24. červenec 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Nejsou lidi, tak kdysi toto oblíbené úsloví začíná pozvolna opět vstupovat v platnost. Na českém pracovním trhu totiž začínají chybět lidé, kteří ovládají některá řemesla. A důvod? Mnohá učňovská zařízení, která by měla vychovávat třeba nové zedníky nebo strojaře zejí prázdnotou.

Že je nedostatek kvalifikovaných pracovníků palčivým problémem, to potvrzuje například ředitel českobudějovické stavební společnosti Mane Bohumil Stašek.

Bohumil Stašek, ředitel společnosti Mane: 10 let funguje učňovské školství tak, jak funguje, že prakticky v učebním oboru zedník, tesař, zámečník a ostatní profese elektrikář, klempíř, pokrývač, že jsou v omezeném množství, že vlastně nastupuje někde také jeden učeň do ročníku, takže si asi dovedete představit, jak to asi vypadá. Naše potřeby samozřejmě a ty výkony, které chceme realizovat, je řádově kolem 250 zaměstnanců, že by jsme rádi je u firmy měli a zaměstnávali. V současnosti se pohybujeme na stavu kolem 170, to znamená, že musím říci, že nám chybí 70 pracovních sil.

Nezájem o jmenované učňovské obory potvrzuje také Jiří Houska ze školského odboru Krajského úřadu v Českých Budějovicích.

Jiří Houska, KÚ české Budějovice: Mnohdy nedostatek na trhu práce vyplývá z toho, že školství sice kapacity pro přípravu má, ale že je třeba ovlivňovat postoje žáků i rodičů, aby tedy se rozhodli pro tu profesní volbu, která je pro trh práce důležitá.

Bohumil Stašek doplňuje, jak se oni sami snaží ve firmě problém řešit.

Bohumil Stašek, ředitel společnosti Mane: Snažíme se připravit program, kde spolupráce s učňovským školstvím tady v Budějovicích a některé ty učně vlastně už si vychovávat od toho prvního ročníku a zařazovat do firmy od samého začátku.

Jak dodává, cestu přitom nevidí v tom, že by zaměstnávali levnou pracovní sílu z východu.

Bohumil Stašek, ředitel společnosti Mane: Taková cesta samozřejmě není, protože víme, že nad námi furt drží nějakou ruku finanční úřad, že některé ty věci, jak se to nazýval "Švarcsystém", by jsme neradi uplatňovali. Samozřejmě, že někdy máme problémy při výběrových řízeních, že některé ty firmy chodí do výběrových řízení s cenou, která neodpovídá vlastně reálné hodnotě toho, že máte ty vlastní zaměstnance.

Jednatel společnosti Mane Jan Nedvěd ale doplňuje, že pokud se situace na domácím pracovním trhu nezlepší, pak zřejmě zahraniční pracovníci budou jediným řešením.

Jan Nedvěd, jednatel společnosti Mane: Já si myslím, že ten vývoj se nedá zastavit, že to tady dopadne stejně, jako to dneska funguje v Německu, v Itálii a v Rakousku ty málo kvalifikovaný práce tam lidi nejsou ochotní dělat a stejně to dělají lidé z východu, takže si myslím, než aby centrální orgány dělaly administrativní obstrukce jako dneska, že by bylo mnohem lepší, kdyby stanovili nějaká jasná pravidla, že ti lidé tady mohou být zaměstnaní, aby bylo prostě nalajnované hřiště, jak s těmi lidmi můžeme počítat.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu