Tomáš Kraus: Dnešní společnost je rychlá a povrchní, na hrozbu antisemitismu zapomíná

29. leden 2019

Česká poslanecká sněmovna po vzoru dalších evropských parlamentů přijala oficiální definici antisemitismu. Proč je to potřeba? A má mladá generace dostatek informací o židovské historii a kultuře?

Co je to antisemitismus

Dokument vychází z definice mezinárodní organizace IHRA. Zatím není právně závazný, ale podle tajemníka Federace židovských obcí jde o symbolický první krok.

Antisemitismus je určitý způsob vnímání Židů, který lze popsat jako nenávist vůči nim. Slovní a fyzické projevy antisemitismu směřují proti židovským i nežidovským osobám anebo jejich majetku, proti institucím a bohoslužebným místům židovských obcí.
Definice antisemitismu

„Všichni víme, k jakým tragédiím antisemitismus v minulosti vedl, ale nikdo ho dosud jasně nedefinoval. Proto je velmi pozitivní, že se tak stalo, a to v mezinárodním kontextu,“ zdůraňuje Tomáš Kraus. „A tak přestože v České republice antisemitismus zatím velký problém není, v Evropě se objevuje nejen v krajním politickém spektru, ale už také v mainstreamu. A v době sociálních sítí hrozí, že se bude rychle šířit, na to bychom se měli připravit.“

Nepodceňujte nenávist

Povědomí o utrpení Židů v historii se ve společnosti podle sociologických průzkumů vytrácí. A postupně vymírají i poslední z těch, kterým se podařilo přežít holocaust. Podle Tomáše Krause je potřeba tragické události stále ještě relativně nedávné minulosti neustále připomínat.

Vhodnou příležitostí je například obnovená premiéra Spielbergova snímku Schindlerův seznam. „Tím, jak je dnešní společnost nesmírně povrchní, rychlá a zvyklá na informační smršť, povědomí o obsahu zásadních hodnot se vytrácí,“ myslí si. „Dnes převažuje islamofobní postoj, zítra se může přetočit do antisemitského nebo to postihne zase nějakou jinou skupinu… Právě proto je důležité být vůči těmto jevům ostražitý a dávat na ně pozor.“

Další témata rozhovoru: Jaký bude svět, až odejdou poslední lidé, kteří přežili holocaust? Čím je zajímavá jazzová opera Ernsta Krenka Jonny vyhrává, která měla premiéru v Národním divadle? Jaké jsou současné česko-německé vztahy?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související