Sherwood Anderson: Zmoudření. Bolestné období dospívání, smutku a touhy po lásce

10. listopad 2023

Příběh mladého George Willarda, který se vydává vstříc dospělému životu, nabízí okamžik lidskosti v uspěchaném světě. V tragickém hrdinovi se prolíná období dospívání, změn a smutku s touhou po lásce, porozumění a reflexí nad smrtelností. Jsme svědky příběhu o naivitě, ale zároveň o nezkažené lidskosti a prozření. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jaroslav Kuneš
Připravil: Ludvík Němec
Překlad: Eva Kondrysová
Režie: Eva Řehořová
Natočeno: 1996
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Krátká povídka z pera amerického zakladatele moderní literatury Sherwooda Andersona přenese posluchače do raných let dospívání a období, které je poznamenané ctižádostí a láskou.

Mladý George Willard prožívá léta plná bolesti, osamělosti a touhy po lásce. Jsme vtaženi do poutavého vyprávění o proměně chlapce v muže a dostáváme tak jedinečnou možnost nahlédnout do pocitů mladého člověka v procesu zrání osobnosti. Do pocitů vlastní osamělosti a nevyhnutelného odloučení od vlastního města, matky a milované osoby.

Příběh o období, se kterým se dokáže ztotožnit každý z nás. O období, ve kterém se duše nachází předtím, než procitne a prozře. Povídka Zmoudření je součástí sbírky povídek Sherwooda Andersona z městečka Winesburg v Ohiu.

Spustit audio

Související