Senioři a lidé s hendikepem se mohou nechat speciální autobusovou linkou dovézt až vrchol Pradědu

21. červen 2023 11:45

Autobusem přímo až na vrchol Pradědu se od středy 21. června až do konce letní sezony dostanou senioři a lidé s hendikepem. Pravidelně je tam bude vozit speciální autobusová linka.

Jak bude fungovat a které spoje můžou využít přes léto taky ostatní turisté nebo cyklisté? Odpovídal šéf Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáš Rak. 

Odkud bude speciální autobus na Praděd jezdit a jaké jsou podmínky pro cestující?
Speciální autobus vyráží ve středu a bude vyrážet z Karlovy Studánky. Odjíždět bude v 9:45 z dolního parkoviště, další turisty nabere u restaurace Hubertus a také na Hvězdě v 10 hodin. Na Ovčárně už však nezastaví a vyrazí přímo na Praděd.

Musí cestující splnit nějaké podmínky, aby se do něj dostali?
Přepravit autobusem se mohou občané starší 65 let a také osoby s průkazem ZTP bez omezení věku. V autobuse budou také vyhrazená místa pro cestující na invalidním vozíku.

Jak často autobus pojede a do kdy ho budou moct senioři a hendikepovaní využívat?
Bude jezdit každou středu, a to až do 6 září. A mohou ho využívat díky společnosti Umbrella City Lines, která tento provoz tohoto speciálního tubusu zajišťuje.

Jaké možnosti autobusové dopravy mají teď v létě v Jeseníkách ostatní turisté a taky cyklisté?
Jeseníky jsou turistickou destinací a pohořím, které se rozprostírá do více krajů. A kraje Moravskoslezský a Olomoucký se dohodly, že pomohou turistům o víkendech a o svátcích navštívit jednotlivé vysokohorské partie. Bude proto jezdit sezonní autobusová linka, která propojí celé Jeseníky a bude jezdit o právě víkendech a o svátcích, a to až do 10. září. Kromě tedy seniorů a invalidních spoluobčanů budou moci navštívit Jeseníky právě běžní turisté. Už mohli vyrazit 11. 6. a mohli se z Ostravy přes Opavu, Bruntál, Malou Morávku a Červenohorské sedlo dostat až do Koutů nad Desnou. Z každého tohoto místa mohou vyrazit do vysokohorských partií.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio