Putin vyhlásil boj proti transsexuálům. Rodiče je teď vyhazují na ulici nebo i znásilňují

17. září 2023

Ruský prezident Vladimir Putin označuje svou invazi na Ukrajin jako válku proti „satanistům, liberálním západním hodnotám a rodičům číslo jedna a dvě“ – jak se například ve Francii oficiálně přejmenovaly formulářová políčka pro otce a matku. Rusko je svědkem stále tvrdších opatření proti zranitelným skupinám obyvatel. Sílící nenávist si všímá i americký deník The Washington Post.

Když ruské úřady loni na jaře odebraly Janovi Dvorkinovi jeho desetiletého adoptovaného syna, nezbylo mu nic jiného než křičet. Provinil se tím, že je transsexuál, definuje se jako nebinární osoba a navíc je ženatý s mužem.

Psali nám trans-kluci, které znásilňovali jejich otcové, aby z nich udělali opravdovou holku.

Úředník z úřadu péče o děti Jana udal prokuratuře, protože se na sociálních sítích otevřeně hlásil ke své genderové identitě, což je v Rusku trestný čin.

V anketě se dozvíte o rodičích, kteří je bili, když našli jen nevhodné oblečení.

Rodina se dostala do střetu s jednou z nejzuřivějších obsesí ruského prezidenta, který odmítá to, co považuje za západní „degradaci a degeneraci“. Putinův hněv je namířen zejména proti transgenderovým osobám, což vedlo k řadě represivních zákonů. Aktivistické skupiny, zastupujících práva LGBTQ+  komunity rovněž upozorňují na pouliční násilí.

Začalo to v červenci

V červenci Putin podepsal represivní zákon, který rozvádí manželství transsexuálů, zakazuje jim adopci dětí a znemožňuje změnu pohlaví. Hormonální léčba a chirurgické zákroky jsou rovněž zakázány, stejně jako koncept nebinární identity.

Čtěte také

Dvorkinův syn nyní žije s novým opatrovníkem, rodinným přítelem a syna může jen vídat. Sám už dřív založil Centrum T, což je podpůrná skupina a webové stránky pro transgenderové osoby.

Provoz organizace je od počátku závislý na darech, teď ale byla prohlášena za „zahraničního agenta“, stejně jako mnoho dalších nevládních organizací pro režim nepohodlných.

„Je to typická praxe totalitního režimu. Vezmete nějakou skupinu, zranitelné lidi ve společnosti, uděláte z nich vyvrhele a všechno zklamání a nespokojenost z nedostatečného rozvoje nebo neúspěchu ve válce a nenávist a negativní pocity celé společnosti, nasměrujete proti nim,“ vysvětluje Dvorkin americkému deníku.

Zákonodárce Putinovy strany Jednotné Rusko a jeden z předkladatelů zákona proti transsexuálům Pjotr Tolstoj, v debatě ve Státní dumě bez důkazů prohlásil, že muži se vydávají za transsexuální ženy, aby se vyhnuli bojům na Ukrajině. Hovořil také o obrovském spiknutí zahrnujícím „západní transsexuální průmysl, který se snaží proniknout do našeho národa, a to kvůli svému mnohamiliardovému byznysu“.

Čtěte také

Dopad zákona je nejtvrdší pro ty, kteří si dosud nezměnili pohlaví v právních dokumentech nebo ještě neprodělali chirurgickou změnu pohlaví. Nesčetné každodenní úkony, jako je pronájem bytu nebo získání zaměstnání, jsou noční můrou, pokud se pas nebo doklad totožnosti osoby liší od její genderové identity a vzhledu.

Transmuž z Moskvy Nikita se musel v roce 2021 zaregistrovat na vojenském náborovém úřadě, aby získal pas pro cesty do zahraničí. Úřad odmítl dokumenty od ruské lékařské komise potvrzující jeho transgenderový status.

„Brzy bude válka,“ oznámil mu vojenský psychiatr a varoval ho, že s ním může být zacházeno jako s člověkem, který se vyhýbá odvodu, takže taky může být uvězněn.

Čtěte také

Jediný způsob, jak získat výjimku, byla dvoutýdenní povinná psychiatrická detence, během které byla u něj posuzována takzvaná „pravdivost genderové identity“. Nikita si uvědomil svou sexuální orientaci ve 14 letech, svou genderovou identitu asi o rok později.

Vyrůstal ve velmi konzervativní a homofobní rodině. Jako teenager uvažoval o sebevraždě, ale zachránilo ho spojení s transgenderovými organizacemi. V 16 letech se přiznal rodičům. O dva roky později utekl z domova poté, co ho matka při jedné z četných hádek uhodila židlí.

Centrum T nedávno provedlo 24hodinový online průzkum o násilí a diskriminaci, kterým trpí transsexuálové. Získalo více než 300 odpovědí. „Při čtení jejich příběhů jsem si připadal, jako bych žil ve středověku nebo dokonce v pravěku, ne v civilizované zemi,“ říká Dvorkin.

Šokující průzkum

„Byli tam trans-kluci, které znásilňovali jejich otcové, aby z nich udělali opravdovou holku. Byli tam rodiče, kteří je bili, když našli podle nich nevhodné oblečení. Také rodiče, kteří je odváděli na psychiatrii a nechávali je zavírat,“ popisuje.

Dobrovolníci z Centra T denně přijímají desítky telefonátů a zajišťují dopravu pro trans osoby bez domova, které rodiče vyhodili na ulici.

Čtěte také

Pro mnohé z těchto lidí jsou umělecká setkání nejdůležitějším sociálním spojením s dalšími lidmi, některým to pomáhá neskončit se svým životem.

Vladimir Komov, právník ruské skupiny pro právní ochranu LGBTQ+ osob, uvádí, že na internetu vznikají nové homofobní a transfobní skupiny a přibývá případů násilí na transgenderových osobách.

Téměř třetina případů u soudu se týká násilných útoků, ale soudy je jen zřídkakdy klasifikují jako zločiny z nenávisti, uvádí advokát. Zpočátku bylo pronásledování LGBTQ+ lidí rámováno jako záležitost ochrany dětí, ale to se v poslední době změnilo. „Teď už to stát formuluje jako ochranu bezpečnosti země nebo boj proti extremismu,“ popisuje Komov.

Dvorkin založil Centrum T před třemi lety, protože diskriminace transsexuálů se mu v té době zdála „hrozná“. „Tou dobou jsme ani nevěděli, co je hrozné,“ uzavírá pro americký deník.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Marie Pochobradská a Tea Veseláková.

autoři: Marie Pochobradská , Tea Veseláková
Spustit audio

Související