Prezident Zeman jmenoval novou vládu

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš spolu s třinácti ministry – tak od středečního rána vypadá nová česká vláda. Řízením ministerstva zahraničí pověřil prezident Miloš Zeman předsedu ČSSD a zároveň nového ministra vnitra Jana Hamáčka.

Miroslav Poche z ČSSD na Hradě nebyl. Hlasování o důvěře pro nový koaliční kabinet ANO a ČSSD s podporou KSČM se má konat 11. července. Prezident vládu jmenoval v Den památky obětí komunistického režimu.

Komunisté dělají špinavou práci za Zemana, říká o odmítnutí Pocheho kandidatury Pavel Žáček (ODS)

Pavel Žáček

Referendum v ČSSD vyznělo ve prospěch vlády s hnutím ANO, takže koncem týdne to vypadalo, že Česko bude mít vládu s důvěrou poprvé od roku 1989 opřenou o KSČM. Ta nyní v souladu s prezidentem republiky odmítá kandidáta na post ministra zahraničí za ČSSD Miroslava Pocheho. Kdyby se ministrem stal, komunisté by svou podporu nové vládě zvažovali.

Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu v čele s premiérem Andrejem Babišem osm měsíců po sněmovních volbách. Europoslanec Miroslav Poche se nakonec ministrem zahraničí nestal. Vedením diplomacie je zatím pověřen šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. 

Prezident také podle svých slov přijde 11. července podpořit novou vládu při hlasování o důvěře do Poslanecké sněmovny. Podrobnosti čtěte na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

autor: ako | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio