Policisté v sobotu regulují v centru Olomouce dopravu. Důvodem je inaugurace nového arcibiskupa

13. duben 2024 08:01

Posílené policejní hlídky jsou od rána v centru Olomouce. Důvodem je inaugurace nového olomouckého arcibiskupa, které se by mělo zúčastnit několik tisíc věřících. 

Čtěte také

Policisté dohlíží na dodržování veřejného pořádku a regulují dopravu. „Koordinují plynulost dopravy především v místech Biskupského a Václavského náměstí, náměstí Republiky a ulic Wurmova, 1. máje a další. S ohledem na možnosti parkování jsou nejvytíženějšími místy třída 17. listopadu a Holická ulice,“ informuje policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Inaugurace nového olomouckého arcibiskupa Josefa Nuzíka se uskuteční v sobotu v olomoucké katedrále svatého Václava. Do úřadu bude uveden při slavnostní mši, která začíná v deset hodin dopoledne. Obřadu se zúčastní podle mluvčího olomouckého arcibiskupství Jiřího Gračky několik tisíc věřících.

Poslední inaugurace nového arcibiskupa se v Olomouci konala v roce 1992. „Je to po 32 letech tento typ bohoslužby. Na druhou stranu bohoslužby tohoto rozsahu se tu konají trochu častěji, naposledy to například bylo v roce 2017 biskupské svěcení, při kterém byl mimo jiné na biskupa vysvěcen současný nově nastupující arcibiskup Josef Nuzík,“ doplnil Gračka.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio