Pavel Pafko: Problém českého zdravotnictví není kvalita, ale málo peněz

21. leden 2014

Podle nejnovějších sociologických šetření přibylo v novém roce těch, kteří jsou spokojeni s českým zdravotním systémem – přesto se nejedná o žádná pozitivní čísla. Spokojených lidí sice přibývá, stále jich však je pouze jedna třetina. „Překvapuje mě to,“ neskrývá host úterního Jak to vidí, profesor Pavel Pafko.

Pro zbývající dvě třetiny občanů, kteří mají vůči českému zdravotnictví výhrady, má jednoduchou radu: Odjeďte na čas do Německa, do Anglie nebo třeba do Francie! „Uvidíte, že ani tam není zdravotnický systém jiný než u nás,“ upozorňuje.

Zároveň dodává: „Uvědomte si, že zdravotní péče, kterou poskytuje český stát, je naprosto srovnatelná s tou v Rakousku, v Německu nebo dokonce ve Spojených státech. Co se liší, je financování.“

Financování českého zdravotnictví Pavel Pafko shrnuje jediným slovem: bídné. „Česká republika dává 7,5 procenta HDP na zdravotnictví, zatímco v Rakousku a Německu dávají přes devět procent. Přitom – což si může každý snadno spočítat – jedno procento z hrubého domácího produktu je v těchto zemích úplně jiné než v Česku.“

Politici si konečně uvědomují, že financování zdravotnictví je problém

Jedním z prvních kroků vlády designovaného premiéra Bohuslava Sobotky má být dvoumiliardová injekce pro lůžková zdravotnická zařízení. Tím by podle vládních představ měl být vykompenzován výpadek poplatku za hospitalizaci.

Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Pavel Pafko je k tomuto kroku skeptický. „Statistiky říkají, že roční objem poplatků činil asi pět miliard korun. Dvě miliardy možná vykompenzují výpadek poplatku v nemocnicích, ale uvědomme si, že nemocnice představují pouze jednu část zdravotnického sektoru,“ upozorňuje.

Opět se tak vrací ke své úvaze o „bídném financování“ českého zdravotnictví. „Je-li jedním z prvních kroků vlády nalít peníze do nemocnic, dokazuje to, že si politici konečně uvědomují, že náš zdravotnický systém je v propadu.“

Prof. Pavel Pafko je přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze. Ve svém oboru prý patří ke světové špičce. Kromě toho, že stojí v čele chirurgického oddělení Fakultní nemocnice Motol, je také členem Chirurgické společnosti, Lékařské společnosti a Evropské asociace hrudních chirurgů. Mimo „standardní“ práci v motolské nemocnici se věnuje i pedagogické činnosti na LF UK v Praze a publikační činnosti.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

autor: als
Spustit audio